Az egyetemek cáfolják az államtitkárt a pszichológia szak ügyében

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Hétfőn a felsőoktatási államtitkár azt mondta: az ELTE kérte a pszichológus képzés átalakítását, azonban az ELTE és más intézmények munkatársainak nyilatkozata alapján ez kizárható.


Az osztatlan képzés visszaállításával minden képzőhely károkat szenvedne, így nem is lett volna ésszerű kérni ezt - érvelt egy egyetemi forrásunk. Szerinte anyagi és presztízs szempontból a legnagyobb kár az ELTE-t, a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) , a Károlit és a Pázmányt érné.

Egy neve elhallgatását kérő intézményi forrásunk elmondta, hogy az összes egyetem pszichológiai intézetének vezetője a Magyar Rektori Konferenciának írt levélben állt ki a korábbi képzés fenntartása mellett. Ezt egy másik – szintén név nélkül nyilatkozó – vezető szavai is megerősítik. Ő is arról beszélt, hogy a szakok képviselői nem lelkesedtek az osztatlan képzésért, ami szerintük ellenkezik a nemzetközi trendekkel.

A VS.hu-nak nyilatkozó egyik intézményvezető úgy véli, az osztatlan pszichológusképzés csökkentené a nemzetközi versenyképességet, a diplomák összehasonlíthatóságát, és ellentétes a felsőoktatási intézményektől elvárt, önfenntartás irányába ható törekvésekkel.

Az intézetvezetők külön lobbiztak az interkulturális pszichológia és pedagógia mesterképzés megtartása mellett. A szakon végzettek jellemzően az állam- és közigazgatásban, oktatáspolitikában és -vezetésben, médiában, vagy civil szervezeteknél dolgoznak, társadalmi problémák kezelésével, társadalmi/nemzetiségi csoportok együttélésének, kapcsolatainak, konfliktusainak, oktatásának, kultúrájuk megtartásának és elfogadásának kérdéseivel foglalkoznak. Utóbbira sok külföldi hallgató jár, akik fizetnek a képzésért. Intézményi forrásunk nem érti, ha a felsőoktatás felé az az elvárás, hogy saját bevételre támaszkodjon, miért szüntetik meg az ilyen lehetőségeket.

Az átalakítás ellen hétfőn tüntettek hallgatók és oktatók is, a Felsőoktatási Kerekasztal most tárgyalja a koncepciót.


Palkovics nyilatkozata