Az Egyesült Államok új frontot nyitna Szíriában

Fotó: AFP / MARWAN IBRAHIM

-

Az USA vezette koalíció arra készül, hogy az Iszlám Államot közvetlenül annak fővárosában, Rakkában szorongassa meg. Ehhez több ezer mérsékelt arab harcost fegyverezne fel az Egyesült Államok.


Míg Oroszország elsősorban Nyugat-Szíriára koncentrálja a katonai akcióit, Amerika az ország észak-keleti részén készül nagyszabású frontot nyitni, melynek célja az Iszlám Állam fővárosának az ostroma lenne.


Barack Obama két fontos javaslatot is elfogadott a New York Times jelentése szerint: egyrészt felszólította a Pentagont, hogy lássa el lőszerekkel – és feltehetően fegyverekkel is – a szíriai felkelőket, másrészt támogatta azt a tervet, hogy a közeli törökországi bázisok bevonásával fokozzák a légicsapások intenzitását.

A tervek szerint mintegy 3-5 ezer arab harcost készítenének fel arra, hogy csatlakozzanak ahhoz a 20 ezer kurdhoz – és az őket támogató koalíciós légierőhöz – akik a Rakka elleni offenzíva gerincét alkotják. A művelet része lenne a török-szír határ lezárása is egy közel 100 kilométeres szakaszon, amitől az ISIS főbb utánpótlásának az elvágását várják.

A hadművelet azonban nem arra irányul, hogy be is vegyék a keményen védett várost – arra törekszenek, hogy teljesen elvágják Rakkát a külvilágtól.

„Az üzenet, amit mindenkinek meg kell értenie az, hogy továbbra is az Iszlám Állam nyomában leszünk” – mondta Obama. „Továbbra is a mérsékelt ellenállókkal fogunk szövetkezni”.

Ugyan részleteket nem árulnak el a hadművelettel kapcsolatban, magas rangú tisztségviselők szerint a terv ígéretes és könnyen megfordíthatja a konfliktus menetét. A lap azonban emlékeztet rá, hogy közel egy éve tartanak már a koalíciós légicsapások, amiket Martin E. Dempsey tábornok, a vezérkar elnöke „taktikai patthelyzetként” jellemzett.

A készülő hadműveletnek az előzménye a Kobani városáért folyó küzdelem volt, melynek során a kurd szárazföldi egységek és a koalíciós légierő szövetsége hatékonynak bizonyult a dzsihádistákkal szemben. Ezt a kurd erőt erősítenék most meg egy közel 5 ezer fős arab különítménnyel – a 10-15 csoportból álló szövetség a Szíriai Arab Koalíció nevet kapta. Az arabok bevonása egyébként Törökország megnyugtatására is szolgál, akik nem szeretnék, hogy a kurdok befolyása a térségben túlságosan megerősödjön.