Az égiekben bízik a hokiválogatott

Fotó: MTI/EPA / Anatolij Malcev

-

Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerint a magyar jégkorong-válogatott emelt fővel távozik, ha kiesik az A csoportból.


„Mindenki érzi, és a külföldi szakvezetők is elmondták, hogy a magyar csapat sokat fejlődött az elmúlt időszakban, mérkőzésről mérkőzésre bizonyította, hogy nem véletlenül szerepelt a világbajnokságon. Hogy sikerül-e a bennmaradás? Majd az égiek eldöntik” – mondta Chernomaz.

Szerinte már a torna első felében nagyon jó harmadokat produkált a csapata, 40-50 percen át képes volt tartani a lépést a legjobbakkal – Kanadával vagy Finnországgal – is, ám a franciák elleni mérkőzésen a kelleténél több hiba csúszott a játékba.


A franciák ellen ment a legkevésbé


„A sorsfordító a fehéroroszok elleni ütközet volt. Ott ráéreztünk, mire van szükség. Hogyan tudunk a komoly védekezésből átfordulni támadásokba, és végre elegendő gólt lőttünk. A németekkel szemben hasonló volt a játék, ám ott a végén összeroppantunk a nyomás alatt. Ha kiesünk, emelt fővel távozunk, ha viszont bennmaradunk, boldogok leszünk” – fogalmazott a kanadai szakvezető, akinek a vb-vel lejárt a megbízatása. Az esetleges hosszabbításról még nem tárgyalt a magyar szövetség vezetőivel.

A magyar csapat akkor marad benn a világ 16 legjobb csapatát tömörítő elitben, ha a fehéroroszok kedden nem szereznek pontot a franciák ellen, azaz alapjátékidőben kikapnak. Fehérorosz győzelem vagy hosszabbításos vereség esetén a magyarok jövőre a divízió I/A-ban szerepelnek Ausztria, Kazahsztán, a Koreai Köztársaság, Lengyelország és Ukrajna társaságában. A másodosztály tornájára előzetesen az osztrákok és a dél-koreaiak jelentkeztek. Az elit vb-nek jövőre Párizs és Köln ad otthont.


A fehéroroszok ellen minden összejött


A magyar válogatott több szempontból történelmet írt a szentpétervári csoportban: 1939 után először tudott meccset nyerni az élvonalban, először győzött a fehérorosz csapat ellen, először ütött gólt az Egyesült Államoknak, és a bennmaradás is páratlan bravúr lenne, ugyanis ilyen magas szinten ez még egyszer sem sikerült.

A hétfő esti, németek elleni záró összecsapás után a csapatkapitány, Vas Márton a közösségi oldalán bejelentette, hogy többet nem szerepel a válogatottban. A 36 éves játékos 175-ször játszott a nemzeti csapatban, és 111 pontot gyűjtött (48 gól, 63 gólpassz). Pályafutása egyik legemlékezetesebb gólja az volt, amelyet 2008-ban, Szapporóban az ukránoknak ütött emberhátrányban, véglegesen eldöntve ezzel a feljutást.Az már korábban tudott volt, hogy a 41 esztendős Banham Frank visszavonul, így két népszerű hokis helye üresedik meg a válogatottban.