Az egész világot fenyegető ország lehet az Egyesült Államokból

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Sigmar Gabriel német alkancellár Donald Trump irracionalizmusa miatt aggódik.


Irracionális és az egész világra veszélyes ország lehet az Egyesült Államokból – mondta a német alkancellár egy szombati lapinterjúban Donald Trump republikánus elnökjelölt tevékenységével kapcsolatban.

Sigmar Gabriel, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a Berliner Morgenpost című lapban megjelent interjúban Trumpról szólva kiemelte: az Egyesült Államokban az történik, amit „itt nálunk átélünk az AfD-ve”, az Alternatíva Németországnak nevű parlamenten kívüli párttal, vagyis egy „nacionalista, megosztó és az embereket megvető választási kampány zajlik”. Mély aggodalommal szemléli az Egyesült Államokban kibontakozott folyamatokat, mert „egy irracionális Amerika az egész világra veszélyes lenne”.

Korábban az SPD egy másik tekintélyes politikusa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is élesen bírálta a republikánus jelöltet. Úgy vélte, Donald Trump a „gyűlölet prédikátora”.

A német kormánykoalíció másik két tagja, a jobboldali CDU/CSU pártszövetség vezetői részéről nem nyilvánítottak véleményt az amerikai választási kampányról. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke szóvivője útján többször tudatta, hogy semmilyen módon nem avatkozik bele az választási küzdelembe, és nem kommentálja annak fejleményeit.