Az egész világ Hosszúékat fogja másolni, most kell leszívni az agyukat

-

Ruza József, a Magyar Úszószövetség korábbi főtitkára úgy látja, hogy Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup edzésmódszere szakirodalom lesz, a sportközgazdasági újításai pedig a sportág jövőjének útját jelölik ki, ezért nagyon nem jó irány az, amerre a Gyárfás Tamás vezette magyar úszótársadalom tart - írja az Amerikai Magyar Népszava Szabadság.


Ruza József szerint - aki több mint 35 éven át dolgozott az úszószövetségben, és volt alkalma zsenikkel dolgozni mind a sportolók, mind edzők és vezetők között - most is négy zseni között zajlik a konfliktus, ami azonban két külön gondolkodásmód ütközése is, utalt a Hosszú Katinka, Shane Tusup, Gyárfás Tamás, Kiss László négyesre.


Zsenik mindannyian


A lapnak nyilatkozva Ruza elmondta, hogy a Hosszú, Tusup páros mind edzéselméleti, mind gazdasági szempontból éveken át bizonyította az általuk folytatott gyakorlat helyességét. Az is a jövő útja, hogy az úszósport bekerül a világ pénzes sportágai közé, és ennek megfelelően Hosszú Katinka érvényesíteni kívánja nemcsak a maga, hanem versenyzőtársai számára is a megfelelő szakmai és anyagi feltételeket, és megköveteli, hogy akik reklámfilmekben szerepelnek, azokat fizessék meg. A promóción sok ember keres majd sok pénzt, az államnak is hatalmas bevételt és presztízst jelent, elfogadhatatlan, hogy akik életük munkájával megteremtették azt, hogy az arcukkal és a nevükkel adjanak el valamit, azokat ne profi módon fizessék meg - olvasható a cikkben.


Az biztos, hogy az eredmények magukért beszélnek


Ruza József szerint Shane Tusup és Hosszú Katinka az úszóélet iparosításának úttörői. A sportág végre nyíltan üzletté válik, és nem háttéralkuk alakítják a viszonyokat, hanem igazi verseny. Shane Tusup ehhez talált ki olyan edzésmódszereket, amelyek lehetővé teszik az úszóknak gyors egymás utáni versenyeken való részvétel és formaidőzítés lehetőségét.


A volt főtitkár úgy látja, hogy a magyar úszósport nagy lehetősége, hogy a sportág úttörője és edzője magyar színekben versenyez, és elüldözésük helyett az „agyleszívás” módszerét kellene használni velük szemben. A magyar edzőknek már most Shane Tusup és Hosszú Katinka edzésmódszereit kellene tanulmányozniuk, és a fiatal úszókat már ezek szerint kellene oktatniuk. Ruza József szerint


ez a módszer öt éven belül írott tananyag lesz az egész világon, de aki akkor kezdi átvenni, az már lemarad.

Az várható ugyanis, hogy az egész nemzetközi úszósportot ennek megfelelően alakítják majd át, amihez ez az edzésmódszer szükséges. Ruza szerint a régi módon nem lehet ezzel lépést tartani, és nem félni kellene ettől, hanem inkább az egész magyar úszósportot át kell állítani erre.


A kapitány hibázott, amikor elment a sajtótájékoztatóra?

Ruza József arról is beszélt, hogy szerinte Gyárfás Tamás jól döntött, hogy nem ment el Hosszú Katinka sajtótájékoztatójára, abban viszont nagyot hibázott, hogy nem tiltotta meg a munkatársainak is, a volt főtitkár szerint Kiss László szövetségi kapitánynak sem kellett volna ott lennie, ha nem hívták meg.Közben a magyar szövetség kedden közölte, hogy csak akkor engedi elindulni a hétvégi austini versenyen a már a helyszínen tartózkodó Hosszú Katinkát, ha felhívja Kiss Lászlót és engedélyt kér a versenyzésre. Az úszónő ezt nem tette meg, ennek ellenére szerdán a magyar szövetség megadta neki a versenyengedélyt.