Az egész országban migrációs válsághelyzetet hirdet a kormány

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Pintér Sándor szerint kiszámíthatatlan, hogy reagálnak a menekültek a frissen bevezetett szigorításokra, ezért megerősítik a határt. A román szakaszon ugyanakkor még nem építenek kerítést.


Az egész ország területére kihirdeti a kormány a migrációs válsághelyzetet – jelentette be szerdán, a kormányülés szünetében Pintér Sándor belügyminiszter. Ennek oka, hogy éjféltől több ország is rendkívüli intézkedéseket vezetett be a határainál, Szlovénia, Horvátország és Szerbia is csak érvényes útlevéllel enged be menedékkérőket. Közben pedig állítólag megteltek a magyar határon felállított tranzitzónák is, ahol menedékkérelmet lehet beadni (igaz, ennek nem sok értelme van, hiszen Szerbiát biztonságos harmadik országnak nyilvánították).

„Nem tudjuk, milyen reakciókat vált ki a migránsokban, akik már az érintett országokban vannak” – mondta Pintér. A kormány ezért megerősíti a határ védelmét: több rendőrt és katonát vezényelnek a határra, illetve utat építenek, hogy gyorsabban tudjanak mozogni, és kihúzzák az áramot, hogy be tudják világítani a kerítés környékét. Fel kell készülni arra is, hogy emberi körülmények közt helyezzék el a határon elfogott migránsokat, ezért ha szükséges, akkor építenek egy erre szolgáló tábort is.

Egy kérdésre válaszolva Pintér azt mondta, egyelőre nem kezdenek kerítést építeni a román határszakaszon, mivel nem tapasztalják, hogy Románia irányából menekültek érkeznének. A belügyminiszter állítólag garanciát kapott román kollégájától, hogy nem fognak átengedni migránsokat. A kormány ugyanakkor felkészül, hogy ha szükséges, tíz nap alatt felhúzza a kerítést: megtisztítják a határnyiladékokat, és építőanyagot halmoznak fel a határ közelében.Mit jelent a válsághelyzet?

A „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” a kormány által tavaly augusztusban kidolgozott törvénycsomag kulcsfogalma, amely egyes megyékben már tavaly szeptember 15. óta érvényben van. A válsághelyzetet a kormány hirdeti ki az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének kezdeményezésére, ha a menedékkérők száma meghalad egy bizonyos határt (például havi átlagban napi ötszáz főt), vagy a tranzitzónákban már nagyon sokan tartózkodnak (havi átlagban ezer fő fölött). Az elmúlt hónapokban ugyan ezek a körülmények nem álltak fent, de a kormány mégis fenntartotta a válsághelyzetet.

A válsághelyzet kihirdetése ugyanis egy sor rendkívüli intézkedésre ad lehetőséget, például a menedékkérelmek elbírálását a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) helyett a rendőrség, sőt a honvédség is végezheti. Válsághelyzetben be lehet vetni a honvédséget a határ védelmére, és a rendőrség egy egész sor új jogosítványt is kap: például „járványügyi intézkedések biztosítása céljából” lezárhat utakat, területeket, épületeket, emellett közintézmények működését korlátozhatja.