Az eddigi legnagyobb afganisztáni al-Kaida kiképzőtábort rombolták le

-

Amerikai katonák és helyi biztonsági erők egy több napig tartó hadműveletben valószínűleg az elmúlt 14 évben talált legnagyobb al-Kaida kiképzőtábort semmisítették meg.


John F. Campbell tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka a The Washington Post című amerikai napilapnak elmondta, hogy a tábort al-Kaida nemzetközi terrorcsoport tavaly szeptemberben alapított, indiai szubkontinensen működő szárnya (AQIS) működtette.

Az Afganisztán déli részén, a pakisztáni határ közelében fekvő Kandahár térségében, egy ritkán lakott mezőgazdasági területen felfedezett tábor területe mintegy 78 négyzetkilométer volt. A tábornok szavai szerint „ez volt a legnagyobb ilyen típusú objektum, amelyet a afganisztáni háború elmúlt 14 évében láttunk". A tábor legalább egy éve működhetett.

A szárazföldi támadásban amerikai és afgán egységek vettek részt, köztük az amerikai különleges erők mintegy 200 tagja, 63 légicsapás támogatta őket. Az al-Kaida mintegy 160 harcosa vesztette életét a hadműveletben.

A kiképző tábort napokkal az előtt semmisítették meg, hogy október 15-én Barack Obama amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok 2016-ban is 9800 katonát fog állomásoztatni Afganisztánban