Az Economist szerint szitokszó lett a magyarok vezette V4

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-A visegrádi négyek menekültpolitikájával foglalkozik legfrissebb számában az Economist. A brit hetilap szerint a migránsválság miatt Európa-szerte erősödtek az idegengyűlölő pártok, de Közép-Európa válasza volt a legkülönösebb. A migránsellenes hangulat egyesítette a visegrádi országokat, Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Csehországot.

A V4-ek korábban nem voltak ilyen egységesek, néhány kérdésben egyetértettek, másokban ellenkező nézeteket képviseltek. Jelenleg ezekben az országokban nem a különböző ellenzéki csoportok, hanem a kormányok képviselik a legszélsőségesebb nézeteket. A migránsellenességet arra használják, hogy az illiberális témákat más frontokon is napirenden tartsák.

Az Economist szerint Orbán Viktor képviseli leghangosabban a bevándorlóellenességet. A magyar kormányfő már a Charlie Hebdo elleni támadás után, tavaly év elején fellépett a bevándorlással szemben. A magyar kormány jelenleg terrorizmus ellenes jogszabályokat akar elfogadni. A tervezet ellen tiltakoznak a jogvédők, ráadásul a részletei homályosak, írja a lap.

A Fidesz volt az úttörője az európai illiberális hullámnak. A 2010-ban hatalomra kerülő párt korlátozta az Alkotmánybíróság jogköreit, új alkotmányt fogadtatott el, megváltoztatta a választási rendszert. A novemberi lengyel választásokat megnyerő, Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőjét Jaroslaw Kaczynskit Orbán csodálójának nevezi a lap.

A PiS meggyengítette a lengyel Alkotmánybíróságot, az új médiatörvény révén könnyedén le tudják cserélni a közszolgálati csatornák vezetőit. Az Európai Bizottság vizsgálatot is indított, annak néznek utána, a lengyel kormány mennyire tartja be a jogállami normákat.

Szlovákiában és Csehországban kicsit ugyan más a politika, de ezekben az országokban is kiemelten foglalkoznak a menekültüggyel. Robert Fico kormánya Szlovákia decemberben bíróság előtt támadta meg az EU menekültügyi politikáját, amelyet "rituális öngyilkosságnak” nevezett. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szintén elutasítja az uniós menekültkvótákat.

A V4-ek közti egységnek örülnek a populista politikusok. A jobbikos Gyöngyösi Márton az Economistnak azt mondta: "Talán az egyetlen jó dolog a migránsválságban, hogy a V4 közös hangot és közös stratégiát talált magának.”

Mivel 2014-ben új szabályok léptek életbe, a visegrádi csoport már nem tudja blokkolni az Európai Tanács munkáját. De még mindig tud fejfájást okozni az EU számára, többek között azzal, hogy befolyásolja Romániát vagy Bulgáriát. A különböző felmérések azt mutatják, hogy az EU iránti bizalom csökkent a négy országban. Gyurcsány Ferenc szerint ennek az oka, hogy az emberek azt hitték, az életszínvonal olyan lesz az EU-ban, mint Nagy-Britanniában vagy Ausztriában.

Az uniós tisztviselők egyre inkább türelmetlenebbek a csoporttal szemben. Az osztrák politikusok korábban tisztelettel beszéltek a V4-ekről, manapság már negatív összefüggésben beszélnek a visegrádiakról, írja a lap egy elemzőre hivatkozva.