Az EBESZ is bírálta az Alkotmánybíróság legutóbbi döntését

Fotó: Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

-

A nemzetközi szervezet szerint ugyanis a taláros testület kommentekkel összefüggő ítélete tovább csorbíthatja a véleménynyilvánítás szabadságát.


Az Alkotmánybíróság (Ab) kommentekkel összefüggő ítélete feltétlen és közvetlen következményekkel jár a tartalomszolgáltatók számára, és visszafoghatja a szabad véleménycserét a közérdekű témákról  Magyarországon - figyelmeztetett Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős biztosa csütörtökön kiadott közleményében. "Az Alkotmánybíróság döntése, amely a tartalomszolgáltatók feltétlen felelősségét állapítja meg az internetes oldalaikon megjelenő, harmadik személyek által bejegyzett kommentekért, azt vetíti előre, hogy a szolgáltatók nagy valószínűséggel korlátozzák vagy megakadályozzák majd az online kommentelés lehetőségét" - mondta Mijatovic. Hozzátette, hogy az ítélet jelentősen csorbíthatja a vita szabadságát az országban. Az Ab szerdán nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította. Az EBESZ sajtószabadságért felelős biztosa megjegyezte: "A nemzetközi normák és legjobb gyakorlatok alapján csak akkor van szükség a tartalomszolgáltatók felelősségre vonására a harmadik személyek által bejegyzett kommentek miatt, ha tudomásuk volt a kommentek sértő voltáról, és megtagadták azok eltávolítását".


Miről döntött az Alkotmánybíróság

A Kúria szerint felelősségre vonható a szolgáltató a kommentekért. Ezt szerdán az Alkotmánybíróság is megerősítette egy panasz alapján. Az AB a döntésnél nem tett különbséget a névvel és név nélkül kommentelők között. A Társaság a Szabadságjogokért szerint könnyen lehet, hogy a bírák kinyírták a kommentet. Az ügy hátteréről itt olvashatnak.