Az e-cigi és a vízipipa is tilos lesz a holland fiataloknak

Fotó: Cultura Creative / Lost Horizon Images

-

2016 májusától tilos lesz az e-cigarettázás és a vízipipázás a 18 éven aluli holland fiatalok számára, mivel egy új holland tanulmány szerint ezek jobban károsítják az egészséget, mint azt korábban gondolták.


„A tiltással meg akarom védeni az e-cigaretta okozta károktól a fiatalokat. Egyúttal nem akarom, hogy a fiatalok azt higgyék, a menő színekben megjelenő e-cigaretták normálisak” – jelentette ki Martin Van Rijn holland egészségügyi miniszter.

A holland kutatás leszögezte, hogy a korábban véltnél egészségkárosítóbb a felhasználók számára az e-cigaretta.
Egy nyár végén publikált amerikai tanulmány is azt mutatta, hogy az elektromos cigarettát szívó tinédzserek és fiatal felnőttek nagyobb valószínűséggel szoknak rá a rendes cigarettára, mint azok, akik nem használnak e-cigarettát.

Az új szabályozás megtiltja az e-cigaretta reklámozását, egyúttal az e-cigaretták dobozain is fel kell majd tüntetni az egészségkárosításra figyelmeztető feliratot.

Az elektromos cigaretták nikotint tartalmazó vagy nikotinmentes folyadékot melegítenek fel, annak a gőzét szívja be a fogyasztó.
Ma már szinte az összes nagy dohánygyártó vállalat, köztük a Philip Morris International, a British American Tobacco, a Japan Tobacco International és az Imperial Tobacco Group is árul e-cigarettát.