"Az biztos, hogy a Klikkel nem dolgozom tovább, mert alkalmatlan"

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Az óraadó tanárok csak most kapják meg azt a pénzt, amiért szeptemberben és októberben dolgoztak meg. Az állami iskolafenntartó 27 milliárdos gyorssegélyt kapott, hogy fedezze az elmaradást, de az alapvető problémák ettől még nem oldódnak meg: a Klik folyamatosan küzd az adóssággal, most épp a novemberi pénzzel lehet baj egyes helyeken.


250-300 ezer forinttal tartozott az állam Kovács Csabának, aki óraadóként tanított informatikát két iskolában is, de megelégelte a helyzetet, és felmondott november közepén. Múlt hét közepén ugyan megkapta két havi fizetését, de többet nem megy állami fenntartású iskolába.

„Több állást megpályáztam, de az biztos, hogy a Klikkel nem dolgozom tovább együtt, ha ez ilyen macerás, Ez a szervezet alkalmatlan arra, hogy fenntartsa az oktatási színvonalat, amit elvárnak tőle. Ha a tanév eleji fizetéssel előfordul, hogy nem utalják, ez később is megtörténhet. ”

Csak a szentendrei tankerületben 100 óraadó fizetése csúszott, a főállásban dolgozók pedig a költségtérítésüket - jellemzően a bérletpénzt - nem kapták meg. Ez a probléma az egész országra érvényes, pár ezer forinttól több tízezerig is terjedhet a havi összeg.

A Kliknek két hete szavazott meg a kormány 26,6 milliárd forint gyorssegélyt, hogy az elmaradt béreket és pótlékokat rendezze. Ez elkezdődött, de még nagy a káosz:
  • Budapest és Pest megye tanárai múlt héten megkapták a szeptember-októberi elmaradást
  • Győr-Moson-Sopron megyében kedden délelőtt utaltak mindent, már a novemberi pénzzel együtt.
  • Vas megyében még csak a szeptember-októbert rendezték, a novemberit még nem.
Ez ,ég nem minősül csúszásnak, az indoklás azonban nem sok jót sejtet: a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Galló Istvánné azt mondja, Vas megyében azt a tájékoztatást kapták a Kliktől, hogy azért nem utalták még a novemberi járandóságot,


mert nincs pénz.

Ráadásul ott a bérletpénzekkel is baj van: októberre csak fél havit fizet ki költségtérítés címén a Klik, mert szünet volt. Galló Istvánné szerint ez törvénytelen, ráadásul nem szóltak előre, hogy ne vegyenek teljes havi bérletet a tanárok, és a szünet sem két hét volt, csak egy.

Kovács Csabának amúgy még a fél havi fizetésével tartozik a Klik: a tanár elmondása szerint a szervezet vitatja, hogy szerződést szegett volna, amikor nem fizetett. A tanár egy hónapig rendszeresen levelezett a Klikkel - pontosabban ő küldte a leveleket, amire egy választ kapott, amelyben azzal biztatták, hogy karácsonyig kifizetik. Az államnak egyébként megéri óraadó tanárokat foglalkoztatni: nekik ugyanis a szünetre nem kell fizetni. Általában a nyugdíjas, az idősebb és kevesebb óraszámot adókkal szerződnek így.

Kovács Csaba azt mondja, korábban is volt csúszás, de akkor 2-3 hét múlva megkapták a fizetésüket. Egy májusi eset után próbálta megtudni az Átlátszó, hogy hány tanárnak nem tudnak időben fizetni, de a Klik nem adta ki az adatokat.

„Sokan dühösek, és azon gondolkodnak, hogy mennének, de nem könnyű pedagógusként elhelyezkedni. A tanár nem az a bátran vállalkozó ember, ami lecsapja a munkakönyvét az asztalra, és azt mondja, a viszontlátásra” - mondja Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné szerint azért csak most pattant ki az ügy, mert a tanárok féltik az állásukat, nem mernek reklamálni, nehogy ne hosszabbítsák meg a szerződésüket.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter szerint „szomorú, hogy ilyen csúszás előfordul.” Ráadásul pont az államosítás egyik lényege sérül.

„Még a Klik-es idők előtt előfordult, hogy a szegényebb önkormányzatoknál csúszott a fizetés. Azért is hozták létre a központosított rendszert, hogy ilyen ne forduljon elő. Ha az állam komolyan gondolja, álljon rendelkezésre az a pénz, amivel az oktatás tud működni."

Nem csak a tanárok jártak pórul: a hátrányos helyzetű diákok számára indított Arany János Tehetséggondozó Programra sincs pénz négy hónapja. Az, hogy kirándulni nem jutnak el, a jövőjük szempontjából a kisebbik baj, Horváth Péter azt mondja, elmaradnak a gyerekeknek szervezett nyelvvizsgák, az ECDL vizsgák és a jogosítványok megszerzése is.”


Vas megyéből Galló Istvánné beszámolója szerint arra panaszkodnak, hogy nincs fénymásolópapír, a nyomtatóba henger; több intézményben a beszállítói tartozások miatt szüneteltetik a telefonhasználatot és az internetkapcsolatot - van, ahol két hétig nincs net.


Szembetűnő a pénzhiány

Horváth Péter azt reméli, a következő évi költségvetést már képes úgy alakítani a Klik, hogy csúszás ne forduljon elő. Szerinte azt kell átgondolni, hogy elég pénzt kap-e a szervezet, és ha igen, akkor miért nem jut el az iskolákhoz a pénz. Galló Istvánné szerint az alapokkal is baj van: az intézményeknél nem készül olyan költségvetés, amelyből kiderül, mennyi a bérkiadása és a járulék, „így amikor pénzt utalnak ide-oda, nem látják, hogy hol mennyi pénzre lenne szükség. Oda tesznek pénzt, ahol már nagyon kiabálnak az emberek.”

Mendrey László nem bizakodó, szerinte a jövőben is marad a hektikusság, mert ez az elégtelen finanszírozás miatt bele van kódolva a rendszerbe. A PDSZ november közepén fizetési felszólítást adott át a Kliknek.


Megkeresésünkre a Klik közölte, november 23-án, a Gazdálkodási Főosztály által felmért, november 11-ig esedékes, de ki nem fizetett összegeket elutalták a tankerületeknek, a „nem rendszeres személyi juttatás” (vagyis az óraadók bére) minden érintett számlájára megérkezett decemberig. A szervezet megjegyezte, hogy a személyi juttatások kifizetése elsőbbséget élvez az egyéb kifizetésekkel szemben.

Arra a kérdésre nem kaptunk választ, hogy miért csúsztak a kifizetések, hogyan fordulhatott elő, hogy máskor kapták meg a különböző megyékben a pénzt a tanárok, illetve hogy később is előfordulhat-e késés.


Durván hullámzó adósság

Májusban még „csak” a tanári pénzek csúszásáról lehetett hallani, júliusban viszont már egy személyszállítással foglalkozó dunántúli vállalkozó is panaszkodott a Népszabadságnak, hogy több kollégájával együtt hónapok óta hiába várják, hogy a Klik kifizesse a munkájukat.

„Lassan bezárhatjuk a boltot, a Klik csődbe visz minket. Ígérgetnek meg türelmet kérnek, de utalni azt nem tudnak, mindig azt mondják, hogy még nincs miből." A lapnak egy vállalkozó akkor azt mondta, hiába nem fizette ki a Klik a neki járó 2,5 millót, az adóhatóságot ez nem érdekelte, tőle már beszedtek fél millió áfát.

Nyáron több Somogy megyei település iskolájában kikapcsolta a gázt az E.ON, mert nem tudott megállapodni a számlák rendezéséről. Ez azért volt akkor különösen nagy baj, mert az iskolákban főztek a rászorulókra. Volt, ahol emiatt a nyári szociális étkeztetés is megakadt. Pár nap múlva visszakapcsolták azt, illetve volt olyan település, ahol az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni a kikapcsolást. Nem csak az E.ON lépett, nyáron több szolgáltató is elkezdte a kikapcsolásokat.

Ezután kértük ki a pontos adatokat a Magyar Államkincstártól - majd ősszel Tállai András államtitkár is elárult néhány részletet.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adóssága

  • májusban 11,9 milliárd,
  • júniusban 9,6 milliárd (ebből 4,6 md közüzemi tartozás, 2,3 md 60 napon túli)
  • július végén 12,5 milliárd
  • augusztus végén 7,9 milliárd forint volt.

Vagyis egy hónap alatt 4,6 milliárdot sikerült faragni. Tállai András akkor részletezte is, kinek mennyivel tartozik a Klik, részletesen itt tudja elolvasni.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint a júniusi szintre ugrott vissza az adósság októberre.

  • a szeptemberi 6,688 milliárdról
  • 9,612 milliárdra.
A napi.hu felhívja a figyelmet arra, hogy ez csak a lejárt tartozás, ezen felül a Klik több tízmilliárd forinttal tartozhat a beszállítóknak, és erre még rájön az a pénz is, amennyivel a tanároknak tartoznak.

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumát is arról, miért nem tudta a Klik kifizetni az óraadókat eddig, hogyhogy ez nem volt betervezve a költségvetésükbe. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy vajon a tárcák szerint a Klik költségvetése van alultervezve, vagy rosszul gazdálkodik a szervezet, valamint hogy a 27 milliárdos plusz pénz már elég-e a helyzet rendezésére, vagy számítani lehet a novemberi illetve decemberi pénzek csúszására is. Amint válaszolnak, közölni fogjuk.

A szakiskolák - amelyek átkerültek a Nemzetgazdasági Minisztérium fennhatósága alá - idén még a Kliket nyögik, de már jobb a helyzetük. A fenntartóváltásról szóló cikkünk egyik forrása azt mondta, olyan rossz állapotban voltak a szakiskolák, hogy az NGM kapásból betolt fél milliárd forintot a rendszerbe.