Az ázsiaiak fellépnének a tisztességtelen kereskedelem ellen

Fotó: MTI / Varga György

-

Az APEC tagállamainak vezetői egyetértettek szombaton vietnami csúcsértekezletükön abban, hogy fellépnek a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen, és közös nyilatkozatukban sürgették a kereskedelmet torzító támogatások megszüntetését.


A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 21 tagállamának nyilatkozatára rányomta bélyegét Donald Trump amerikai elnök befolyása, aki a kereskedelmi egyezmények átírását szorgalmazza, mert a jelenleg érvényes megállapodásokat az Egyesült Államok számára előnytelennek ítéli.

A nyilatkozat szerint a tagállamok vezetői megállapodtak abban, hogy javítani kell a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tárgyaló, felügyelő és vitarendező szerepén.

A szervezet 2016-os nyilatkozatában nem bírálta a WTO-t - emlékeztetett a Reuters.

Ugyancsak eltérés az, hogy a tavalyi nyilatkozat nem tett említést a kétoldalú kereskedelmekről, míg az idei hangsúlyozza, hogy fontosak a kétoldalú, regionális és többoldalú megállapodások.

A szöveg változása - összegzi a Reuters - Trump "Amerika az első" jelmondatú politikájának hatását tükrözi.

Trump előnyben részesíti a kétoldali kereskedelmi megállapodásokat a multilaterálisakkal szemben, és egyik első elnöki intézkedéseként kiléptette országát a térség egy másik gazdasági csoportosulásából, a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), amelynek megmaradt 11 tagállama azóta nehezen tudja életben tartani a szabadkereskedelmi tömörülést.

Az APEC csúcstalálkozójának otthont adó Danangban a TPP tagjai szombaton közölték, hogy sikerült megállapodniuk alapjaiban arról, miként tudnak továbblépni az Egyesült Államok nélkül.

"Túl vagyunk a legnehezebbjén" - mondta a vietnami kereskedelmi miniszter, Truan Tuan Anh.