Az autonómiáról lesz népszavazás két olasz tartományban

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Az Északi Liga továbbra is független Padániát szeretne, de ezúttal beéri egy jelentősebb területi autonómiával.


A függetlenség régi álmát igyekszik megvalósítani az észak-olasz Lombardia és Veneto. Október 22-én a helyi autonómiáról rendeznek népszavazást – jelentette be Roberto Maroni, Lombardia tartományi elnöke, az Északi Liga politikusa. A határozatot az 1176-os legnanói csata évfordulóján írták alá, amikor a Lombárd Liga megvédte függetlenséget I. Barbarossa Frigyessel szemben.

Aznap Veneto is népszavazást tart. Ezt a tartományt is az Északi Liga politikusa, Luca Zaia vezeti. Ha Olaszországban októberben esetleg előrehozott parlamenti választásokat tartanának, módosítják a dátumot, és a népszavazást ezzel egy időben rendezik meg.

A referendum nem az Olaszországtól való elszakadást szorgalmazza. A tízmillió lakosú Lombardia és a majdnem ötmilliós Veneto a politikai és közigazgatási autonómiát bővítené, a rendkívüli státusú olasz tartományokhoz – Szardínia, Szicília, Valle d'Aosta, Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige – hasonlóan.

Lombardia és Veneto, Olaszország két leggazdagabb és iparilag legfejlettebb tartománya mindenekelőtt önálló adópolitikát szeretne. Az Északi Liga szerint Lombardia évente 54 milliárd eurót fizet be a római államkasszába, és ebből – állítja a párt – úgymond csak morzsákat kap vissza.

A konzultációs népszavazás érvényessége nem függ a részvételtől. Ha jelentős lesz az autonómia támogatása, a tartományok az alkotmány értelmében az olasz kormánytól szélesebb, törvénnyel szabályzott jogokat kérhetnek.

A Pó-alföldi térség önállóságát hirdetve született meg a nyolcvanas években az Északi Liga pártja, amely azóta is az adófalónak tartott Rómától való elszakadást, és független Padániát hirdet.

A referendum növelheti az Északi Liga támogatottságát az olasz parlamenti választások előtti időszakban. Jelentős politikai üzenete van a migráció miatt is, mert Lombardia fogadta be a legtöbb menekültet. A népszavazás kampányában az Északi Liga önálló tartományi migrációs politikát készül hirdetni a római kormány jelenlegi befogadási rendszerével szemben.