Az ausztrálokat nehéz meggyőzni a klímaváltozásról

Fotó: PhotoAlto / Sandro Di Carlo Darsa / PhotoAlto / Sandro Di Carlo Darsa

-

A kanadaiak, svájciak és németek viszont aggódnak. Nemzetközi kutatás készült arról, hogy hogyan viszonyulunk a klímaváltozáshoz.


Az ausztrálok 17 százaléka nem hisz a klímaváltozásban, a norvégok 15, az új-zélandiak 13 és az amerikaiak 12 százaléka nem ért egyet azzal, hogy globális felmelegedés megy végbe a Földön – derült ki egy nagyszabású nemzetközi kutatásból.

A Tasmániai Egyetem szakemberei mintegy húszezer ember körében végeztek felmérést 14 iparilag fejlett országban – köztük Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában – a klímaváltozásról.

Az éghajlatváltozás miatt a legjobban aggódó országok Kanada, Svájc, Németország és Spanyolország, utóbbiban a megkérdezettek csupán 2 százaléka nem hisz a klímaváltozásban. A kutatók következtetései szerint a nagyobb szénkibocsátású országokban – Ausztrália, Norvégia, Egyesült Államok – az emberek jóval szkeptikusabban értékelték a globális felmelegedést.

A kutatók kimutatták azt is, hogy a férfiak kevésbé hisznek a klímaváltozásban, mint a nők, a megvizsgált 14 országból 12 adatai ezt támasztották alá.

A Global Environment Change című folyóiratban bemutatott tanulmányból kiderül az is, hogy a politikailag konzervatív vagy jobboldali nézeteket vallók a baloldaliaknál jobban megkérdőjelezik a klímaváltozás létezését. Azok is hasonlóan vélekednek, akik kevésbé bíznak a kormányokban. Az idősebb generáció viszont a fiatalabbnál jobban meg van győződve a globális felmelegedéséről.