Az ausztrál légierő Szíriában pörkölt alá az Iszlám Államnak

-

Az ausztrál légierő végrehajtotta az első légicsapásait Szíriában az Iszlám Állam egységei ellen – közölte Kevin Andrews védelmi miniszter.


Az ausztrál műveleti csoport két, F/A-18A Hornet típusú harci gépe hétfőn Szíria keleti részén megsemmisített egy páncélozott szállító harcjárművet, amely az Iszlám Állam egyik táborában volt elrejtve. A célpontot az ausztrál műveleti csoport Boeing E-7A típusú felderítő és parancsnoki gépe azonosította. A védelmi miniszter azt is elmondta, hogy az Ausztrál Királyi Légierő (RAAF) gépei hétfőn két másik csapást is sikeresen végrehajtottak, egy olajtároló létesítmény, illetve a dzsihádisták egyik harci alakulata ellen.


Canberra néhány nappal ezelőtt közölte, hogy az Iszlám Állam elleni hadjárat hatékonysága érdekében kiszélesíti a misszióját, amelyet mostanáig csak Irakban végzett az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció részeként. A koalíció szíriai légi hadjáratában eddig csak az Egyesült Államok, Kanada, Törökország és a Perzsa-öböl menti arab államok vettek részt.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter pedig még augusztus végén arra szólította fel az európai országokat, hogy még nagyobb számban vegyenek részt az Iszlám Állam elleni szíriai és iraki légicsapásokban, hiszen ily módon tudják segíteni a kontinenst sújtó migrációs válság megoldását. Az Iszlám Állam az oka annak, hogy százezrek indulnak útnak Európába – mondta.

„Az Európában menedéket keresők több mint 40 százaléka Szíriából érkezik, és nekünk egységes frontot kell képviselnünk a hatalmas tömegek elvándorlását kiváltó terrorszervezetek felszámolása érdekében"