Az Audi sem mentheti meg a győri gyerekfocistákat

Fotó: H. Szabó Sándor

-

Nagyon nagy baj van Győrben, könnyen lehet, hogy az ETO stadionját is be kell szántani a Quaestor-csoport brókerbotránya miatt. Tarsoly Csaba Quaestor-vezér azóta előzetesben van, de gyermekek százainak sorsát befolyásolhatja a pénzügyi trükközése.


Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere – és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, korábbi tornász olimpiai bajnok – a NOL-nak nyilatkozva elmondta: a Győri ETO FC biztosan nem szerepel jövőre az NBI-ben. Sőt, az NBIII-as szereplésre is csak halvány remény mutatkozik – véli Borkai, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) jogi útvesztőin jogászok tömkelegével bolyongott végig. Könnyen lehet, hogy egészen a megye II-ig (azaz az ötödosztályig) sorolják vissza a klubot.


Ami ennél is nagyobb baj, hogy a nagyrészt Audi által finanszírozott utánpótlás-képzést sem biztos, hogy meg tudják menteni. „A helyzet az, hogy kétszázmilliós köztartozása miatt nem kaphat licencet a káefté, ily módon a korosztályos csapatok sem nevezhetők majd a bajnokságokba” – mondta a lapnak Borkai, aki szerint ugyan van rá esély, hogy átmentsék a gyerekeket más egyesülethez – pl. a másodosztályú Gyirmóthoz (a szerk.) – és ott edzéslehetőséget kapjanak.


De melyik szülő hagyja nálunk a kölykét, ha az csak tréningezhet, de soha nem játszhat meccset?

– tette fel a jogos kérdést a polgármester, aki ismét megerősítette: közpénzből nem fizethető ki a tartozás. (Erre rímel Lázár János hétfői kijelentése: „A professzionális sportban az államnak vagy az állami tulajdonú cégeknek nincs helye, vagy csak minimális mértékben”.) Borkai az MLSZ-ben bízik, azt reméli, hogy a szövetség a szponzori pénzeiből egyenlíti ki a számlát. De ez egyáltalán nem biztos. Mi lesz akkor a srácokkal?


Mi egyebet tehetnénk, mint szélnek eresztjük a gyerekeket?

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, korábbi tornász olimpiai bajnok, a MOB elnöke


Borkai egyébként a stadionnal kapcsolatban sem mondott semmi biztatót. „Higgye el, fogalmam sincs. De ha semmire nem találunk megoldást, akkor nem tehetünk mást, be kell szántanunk a pályát” – mondta a polgármester. A lap egyébként azt írja: bárhová sorolják is vissza az ETO-t, a stadionban fogja játszani a meccseit. A győri klub helyzetéről mindent elárul, hogy szerdán sajtótájékoztatót akartak tartani, de végül lefújták, mondván: tényeket nem tudtak volna mondani. Borkai így zárta szavait:


A jövő hét közepéig minden eldől. Mint tudjuk, a remény hal meg utoljára.