Az Auchan azonnali hatállyal bevizsgálja a mérgezőnek vélt paprikáit

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Az Auchan reagált a Greenpeace vizsgálatának eredményére, amely szerint több áruházlánc, köztük az Auchan paprikáin is határértéket meghaladó mennyiségű vagy tiltott vegyszer maradt. Az Auchan a VS.hu-nak adott válaszában nem erősíti meg a Greenpeace állítását, de kiemeli, hogy a megnevezett termékeiket önellenőrzés keretében azonnali hatállyal bevizsgáltatják.


Közleményükben hangsúlyozzák, hogy az áruházaik polcain található zöldségek és gyümölcsök esetében nem az Auchannak, hanem a beszállítóknak kell garanciát vállalniuk és igazolniuk, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően az áru átvételekor az élelmezés-egészségügyi várakozási idő lejárt. Magyarán a beszállítóké a felelősség, hogy leteljen az az időtartam, amelynek az utolsó növényvédelmi kezelés és a betakarítás között kell eltelnie, hogy a termék ne tartalmazzon a megengedettnél több növényvédőszer-maradékot.


Emellett minden Auchan-áruházban az illetékes Növény és Talajvédelemi Igazgatóságok hatósági ellenőrzés keretében rendszeresen mintát vesznek. – írják. Kiemelik azt is, hogy mindezeken felül bizonyos termékcsoportoknál, önellenőrzés keretén maguk is vizsgálják a növényvédőszer-maradék jelenlétét.Az Auchan szerint a Greenpeace vizsgálatban feltárt, vegyszermaradványt jelző értékek az uniós jogszabályban meghatározott határértéknél alacsonyabbak voltak. Idézik az Európai Parlament és a Tanács 2005-ös rendeletét, miszerint a növényi és állati eredetű élelmiszerekben és takarmányokban, az azok felületén található megengedett növényvédőszer-maradékok határértéke kilónként 0,01 milligramm, de vannak kivételek ennél magasabb megengedett értékre.


Ettől függetlenül az Auchan – aminél a Greenpeace 7-féle vegyszert talált Jordániából származó paprikáiban – a megnevezett termékeit önellenőrzés keretében azonnali hatállyal bevizsgáltatja (származási hely alapján), valamint a beszállító partnereivel már felvették a kapcsolatot, egyeztetést kezdeményeztek, és a rendelkezésére álló vizsgálati adatokat is bekérték.

Korábban már a Spar is reagált a Greenpeace vizsgálatára: az áruház visszautasítja a zöld szervezet Sparra vonatkozó, mérgező paprikáról szóló vádjait.