Az átok, amely elkap és nem enged

Fotó: Getty Images / Scott Heavey

-

Liverpooli pályafutásának 614. sérülten töltött napja után már majdnem visszatérhetett Daniel Sturridge. Az elátkozott csatár nem az egyetlen az angol élvonalban, akinek meggyűlt a baja a makacs sérülésekkel.


Január 28-án volt 1121 napja, hogy Daniel Sturridge aláírt a Liverpoolhoz. 2013. január 2. nagy napnak ígérkezett a Pool szakmai stábja számára, hiszen egy 23 éves, az angol válogatottban frissen bemutatkozott csatárt szereztek meg, ráadásul az egyik nagy riválisuktól, a Chelsea-től, miután átment a kötelező orvosi vizsgálaton.

Hogy ezt miként csinálta, az maradjon az ő titka. Mi elégedjünk meg annyival, hogy a londoniaknál a 2012. augusztus 12-i angol Szuperkupa- (Community Shield-)meccs után folyton sérült volt. Kihagyta a klub szezonbeli első két BL-meccsét, majd egy szeptemberi bajnokit is. Utolsó gólját a Manchester United elleni 5-4-es Liga-kupa-dráma során lőtte október 31-én – és többet nem lépett pályára sérülés miatt.


Daniel Sturridge az elmúlt három és fél szezonban jobbára csak nézőként volt jelen a Liverpool meccsein


Így került a Poolhoz, ahol azóta 614 napot volt sérült 18 kisebb-nagyobb nyavalya miatt. A Premier League-játékosok sérüléseit naprakészen figyelő Phyisio Room összeállítása szerint a leghosszabb ideig egy csípősérülés miatt kényszerült partvonalra, csak emiatt közel fél évet hagyott ki. A klubnál nyilván nem boldog a szakvezetés, főleg azok után, hogy a múlt heti hírek már arról szóltak, Sturridge végre edzésbe áll, de aztán sem a West Ham United elleni FA-kupa meccsen, sem a Leicester City elleni bajnokin nem tudták a keretbe nevezni.

„Sokat dolgozott az elmúlt időszakban. Hol jobban megy neki, hol rosszabbul. A múlt héten sok gyakorlatot elvégzett az edzéseken, de szinte mindig meg kell szakítania a munkát. Próbálkozunk, mert szüksége lenne rá, hogy folyamatos munkát tudjon végezni. A sérülései viszont azt mutatják, hogy nála ez így normális” – próbálta realistán látni a helyzetet Jürgen Klopp, a Pool menedzsere, akinél eddig 106 percet töltött a pályán Sturridge.


Ilyen az egészséges Sturridge


„De valami akkor sem stimmel, ha ennyire sokat vagy sérült. Minden információra nagyon oda kell figyelnünk. Amikor megáll egy-egy gyakorlat közben, figyelünk és várjuk, hogy mi fog történni. Így mennek most a dolgok. Az biztos, hogy Daniel egy nagyon-nagyon jó futballista, de az is tény, hogy pillanatnyilag nem számíthatunk rá, és azt sem tudom, hogy a Leicester elleni meccs után mi lesz vele” – mondta Klopp a Guardiannek még a keddi bajnoki előtt, amelyet végül 2-0-ra elveszített a Pool.

A német menedzser a BBC-nek ehhez még azt is hozzátette, hogy a játékosnak meg kell tanulnia együtt élni a fájdalommal,


tudnia kell különbséget tenni komoly fájdalom és szimpla fájdalom között.

Sturridge gyógyulása így tovább tart, közben pedig vigasztalhatja a tény, hogy ugyan sokat hagyott ki, de van, aki még nála is többször volt sérült, vagy hosszabb ideig volt távol a csapatától.

Jack Wilshere, az Arsenal középpályása például csak 2013 januárjától, tehát Sturridge Liverpoolba szerződésének napjától 21 sérüléssel bajlódott. Steven Pienaar egy évvel korábban írt alá az Evertonhoz, de az azóta eltelt négy évben mindössze 67 bajnokin lépett pályára a dél-afrikai, és nem azért, mert rossz futballista lenne, hanem azért, mert összesen 759 napot kellett kihagynia sérülés miatt.


A Premier Leage legpechesebb rekorderei


A leghosszabb kihagyásra egyetlen sérülés miatt a cseh Libor Kozák kényszerült, aki 2013. szeptember 2-án írt alá az Aston Villához. 2014 januárjában azonban egy edzésen összerúgott csapattársával, Ciaran Clarkkal, eltört a lába, és az idény hátralévő részében nem tudott pályára lépni. A rehabilitáció során viszont komplikációk léptek föl, melyek odáig fajultak, hogy Kozáknak az egész 2014–2015-ös idényt ki kellett hagynia. Végül 2015 júliusában térhetett vissza 494 nap kihagyás után. Az idei szezonban négy mérkőzésen játszott, most újra sérült, de talán a hétvégén már pályára léphet.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!