Az átlátható Zuglóban ne kérdezgessen csak úgy az újságíró

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A XIV. kerület kertvárosi területén halmozódó építési törmelékről kérdeztük Karácsony Gergelyt. Arra voltunk kíváncsiak, jogszerű-e a hatalmas mennyiségű sitt tárolása, az önkormányzat ellenőrzi-e a telep működését. A zuglói polgármester arra hivatkozva tagadta meg a választ lapunktól, hogy nem vagyunk érintettek az ügyben. Majd akkor válaszol, ha igazoljuk ügyfél jogosultságunkat.


Mikor ellenőrizte utoljára a zuglói önkormányzat a Metzger Trió Kft. Komáromi úton található telepét, ahol egyre nagyobb hegyekben áll a bontott hulladék - ezt kérdeztük Karácsony Gergely polgármestertől.

Szerettük volna tudni, a jogszabályoknak megfelelően működik-e a deponáló, miután a törmelék mennyisége az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt.

Több méter magas, a kerítésen átnyúló sitthegyeket hoztak létre, ahogy tíz évvel ezelőtt is történt, amikor lakossági tiltakozással sikerült megszüntetni a kőhulladék helyszíni feldolgozását.igazolja magát

Az átláthatóságot meghirdető Karácsony Gergely (PM) polgármester rövid levélben hárította el a válaszadást a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló 2004-es törvényre hivatkozva. Az elutasítás indokait nem fejtette ki, ezért ismételten rákérdeztünk a telep működésének feltételeire, hatósági ellenőrzésére.

Kérdéseinkre Hoffmanné Dr. Németh Ildikó jegyző reagált, azt írta, hogy az információs törvény alapján az önkormányzat weboldalán tájékozódjunk a telep engedélyéről, az ipari tevékenység végzésének mikéntjéről. Ha nem sikerülne megtalálnunk a céget, használjuk a keresési mezőt. Ha ez nem elég, többet szeretnénk tudni, akkor


igazoljuk ügyfél jogosultságunkat.

A Karácsony által is hivatkozott törvénynek megfelelően a Metzger-teleppel kapcsolatos hatósági ellenőrzés, eljárás irataiba csak olyan természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tekinthet be, akinek jogát, jogos érdekét érinti az adott ügy, írta a jegyző.

Harmadik személy is megteheti – tette hozzá –, de csak akkor, ha igazolja, hogy az adatok megismerése joga érvényesítéséhez, kötelessége teljesítéséhez szükséges. Iratbetekintési jogunkat kormányrendeleteben meghatározott költségtérítés ellenében gyakorolhatjuk.

A telep működéséről, ellenőrzéséről kérdeztük az engedélyezésben érintett környezetvédelmi hatóságot, amely a Pest Megyei Kormányhivatalhoz került, megkeresésünkre még nem érkezett válasz.Tíz évvel ezelőtt majdnem tízszeresére, évi 130 ezer tonnáról 1 millió 66 ezer tonnára akarta növelni a zuglói hulladéktelep kapacitását az azt üzemeltető Metzger Trans Kft. Bár a cégnek nem volt engedélye hulladék lerakásra, csak kezelésre, 7-8 méteres magas, gazzal kivert hulladékhegyek nőttek ki. 0,7 hektáros saját része mellé a MÁV-tól ideiglenes hulladéktárolás címén 3,2 hektárnyi területet vett bérbe. Akkoriban egy kőzúzó gépet is működtettek, amit lakossági tiltakozás hatására sikerült eltüntetni. Akkoriban ürült ki szinte teljesen a telep, ami most ismét virágzik.

Telefonon próbáltuk elérni a Metzger Trió Kft.-t, írásbeli kérdéseinkre még nem kaptunk választ. A céggel szemben 2010 óta minden évben végrehajtást rendeltek el, legutóbb tavaly szeptemberben. A Metzger Trió 2014-ben 363 millió bevétel mellett 97 ezer forintos adózott eredményt ért el.