Az ÁSZ nem vizsgálta, hogy van-e közpénz a brókercégeknél

-

Az Állami Számvevőszék ellenőrzései általában kiterjednek a pénzforgalom szabályszerűségére, de azt kifejezetten nem vizsgálták, hogy a kincstári kör szereplői brókercégeknél tartják-e a pénzüket.


„A zárszámadás és a központi intézményrendszer számvevőszéki ellenőrzései kiterjednek a pénzeszközök és értékpapírok szabályszerű nyilvántartásának, a pénzforgalom szabályszerűségének ellenőrzésére is, de az ÁSZ nem végzett olyan ellenőrzést, amely kifejezetten az államháztartás központi alrendszerébe tartozó intézmények, szervezetek számlavezetésére irányul” – válaszolta VS.hu megkeresésére az Állami Számvevőszék.


Az intézményt azért kerestük meg, mert miközben az úgynevezett kincstári körbe tartozó szervek (például a minisztériumok) csak a Magyar Államkincstárnál tarthatnák a szabad pénzeiket és vezethetnék a számláikat, Orbán Viktor pár héttel ezelőtt mégis arra utasította a minisztériumokat, vonják ki az állami pénzeket a brókercégektől, ha esetleg ott parkoltatnák. (Erről és a Quaestor-ügy további nyitott kérdéseiről itt olvashat.)

Válaszában az ÁSZ még annyit jelzett, hogy „a megkereséseket, kezdeményezéseket természetesen minden esetben jelzésként kezeli, ellenőrzéseinek tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerébe beépíti, figyelembe veszi és hasznosítja”.

Hozzátették még, hogy az államháztartási törvény (Áht.) 75. §-a szerint az államháztartás alrendszerei költségvetése végrehajtásának pénzügyi lebonyolításával és finanszírozásával összefüggő, központi kezelést igénylő feladatokat a Magyar Államkincstár és az Államadósság Kezelő Központ Zrt. látja el.