Az árról ismerni fel a hamis parfümöt

Forrás: Getty Images/iStockphoto

-

A hamisítványok az egészséget is veszélyeztethetik.


Az elmúlt két és fél évben 112 ezer üveg illegálisan árusított, jórészt hamisított parfümöt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, több mint 800 millió forint értékben – írja a Magyar Idők. A rendszerint a Távol-Keletről érkezett utánzatok a vásárlók egészségét is veszélyeztethetik: káros vegyi anyagokat, de akár állati vizeletet is tartalmazhatnak.

A NAV szerint az illatszerek hamisítása egyre népszerűbb, a hamisítványokat ugyanis minimális befektetéssel lehet előállítani, az elérhető haszon pedig hatalmas. Az illegálisan árusított parfümök alacsony ára azonban mindenkor figyelmeztető.

A hamis parfümök használata veszélyt jelenthet az egészségre, hiszen nem tudható, hogy az ilyen termékek milyen összetevőkből készültek. Egyes vizsgálatok szerint jobb esetben némi illatanyaggal ellátott víz lötyög az üvegcsékben, rosszabb esetben viszont állati eredetű vizeletet vagy káros hatású vegyi anyagokat is tartalmazhat a fiola.

A NAV közterületeken, piacokon, üzletekben, a közutakon és a határátkelőkön is rendszeresen keresi a hamis árut. A lefoglalt hamis illatszereket megsemmisítik: bezúzzák, összetörik vagy elégetik. Ha a lefoglalt parfüm eredeti, a lefoglalást a NAV megszünteti és kiadja a terméket a jogos tulajdonosnak. Amennyiben a jogosult nem jelentkezik, az eredeti parfümöt az adóhivatal elektronikus árverési felületén értékesítik.