Az argentin elnök ellen is vizsgálatot indítanak az offshore-ügy miatt

-

Az argentin ügyészség bejelentette csütörtökön, hogy vizsgálatot készül indítani Mauricio Macri államfő ügyében, aki a gyanú szerint elhallgatta a vagyonnyilatkozatában, hogy érdekelt egy karibi offshore cégben.


Az elnök esetleges érintettsége a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott iratokból derült ki. "Meg kell állapítanunk, hogy Macri elnök szándékosan hallgatta-e el a tulajdonosi érdekeltségét az eskü alatt tett vagyonnyilatkozatában, és ezt hátsó szándékkal tette-e" - mondta Federico Delgado ügyész a Radio Continental argentin adónak.


Az elnököt egy ellenzéki parlamenti képviselő jelentette fel az ügyészségen. A vizsgálat annak megállapítására is irányul, hogy a Bahamákon bejegyzett cég követett-e el esetleg pénzügyi szabálytalanságokat, és hogy az elnök adott esetben részt vett-e bennük - mondta Delgado.

Az argentin államelnökség az esetleges érintettség kiszivárgása után nyilatkozatot adott ki, amely szerint a Fleg Trading Ltd-t Macri édesapja hozta létre, és a fia nevének feltüntetése a cég igazgatóságában "egyszerű formaság" volt. Marcos Pena kabinetfőnök (kormányfő) is kijelentette egy keddi sajtótájékoztatón, hogy az elnöknek nincsenek be nem vallott bankszámlái, és nincs mit titkolnia.

Mauricio Macri tavaly december óta Argentína elnöke. A tisztségbe a Cambiemos (Változtatunk) nevű pártszövetség jelöltjeként jutott be, a korábbi baloldali államfőt lecserélve.