Az áram és a gáz nem lesz nonprofit szolgáltatás

Fotó: Europress/Getty Images/Quinn Rooney / Europress/Getty Images/Quinn Rooney

-

Mégis maradhat nyereségük a szolgáltatóknak az áram- és gázellátáson. A jelenlegi állás szerint ugyanis csak a szemétszállításra, a víz- és csatornaszolgáltatásra, valamint a kéményseprésre vonatkozik majd az új törvény a nonprofit közműszolgáltatásokról. A VS.hu úgy tudja, a jogszabályt ősszel nyújtják be, és január elsejétől már az alapján szolgáltatnak a cégek, amelyek nem kizárólag állami tulajdonban lesznek.


A kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár arra kapott megbízást a fejlesztési minisztertől, hogy határozottan különítse el a for profit, vagyis nyereségorientált tevékenységeket a nonprofit tevékenységektől. Ezt az újonnan kinevezett államtitkár, Szabó Zsolt mondta a VS.hu-nak adott interjúban. Ennek alapján az államtitkár úgy látja, hogy az áram és a gáz for profit tevékenység marad, a hulladékkezelés, a víziközművek és a kéményseprés viszont nonprofit lesz. Ez azt jelenti, hogy ezen közműszolgáltatások esetében a díjakat úgy kell meghatározni, hogy azok fedezzék a közvetlen összköltséget, valamint a fejlesztéseket, amelyekbe szükség esetén az állam is beszállhat az önrésszel. (Az áram és a gáz esetében az államtitkár arra hivatkozott, hogy az energiaforrást vásároljuk, ezért nem vonható be a nonprofit körbe.)

Egységesítik a tarifákat

Szabó Zsolt azzal számol, hogy a jogszabályt ősszel nyújtják be a parlamentnek. Az államtitkár szerint  a jogi háttér kidolgozása az egyszerűbb, a kihívást az jelenti, hogy közgazdaságilag is felépítsék a rendszert, vagyis egységesítsék a szolgáltatásokat, és ezen belül a tarifákat is. Jelenleg például egy kukányi szemét elszállításának díja 200-tól akár 7-900 forintig is terjedhet. Az államtitkár szerint egy összehangolt rendszerben kiegyenlíthetők a területileg eltérő feltételek, tehát például az, hogy még nem mindenütt gyűjtik szelektíven a szemetet, vagy távolabbról kell eljuttatni a vizet. Az optimális árszintet keresik, de Szabó azt nem rejtette véka alá, hogy annak megtalálása nem könnyű feladat. A távhőszolgáltatás esetében elsősorban az energiaforrást akarja befolyásolni az állam, vagyis az elmúlt években elszaporodott és az üvegházhatás szempontjából kedvezőtlen gázfűtőművek helyett inkább a geotermikus energia felhasználását, vagy a biomasszakazánokat preferálják majd. A szervezőmérnöki végzettségű, majd könyvvizsgálóként és adószakértőként dolgozó Szabó Zsolt államtitkárságához tartozik egyébként a klímapolitika is, így legalább egyik kéz tudja, mit csinál a másik. Szabó Zsolt

SZABÓ ZSOLT

Nem központosítanak

A nemzeti közszolgáltatási rendszert önkormányzati alapokon akarják megvalósítani. Az újdonsült államtitkár 2006 óta a Fidesz jelöltjeként önkormányzati képviselőként politizál, 2010 óta Hatvan polgármestere és már az előző ciklusban országgyűlési képviselő is volt, így érthető, hogy egy olyan rendszer mellett tette le a voksát, amely a helyi erőforrásokat preferálja. Ez azt jelenti, hogy a vagyon a nonprofit közszolgáltatások esetében is marad a jelenlegi tulajdonosnál, vagyis döntően az önkormányzatnál. Szabó Zsolt szerint ezekben a rendszerekben még mindig van tartalék. A VS.hu információi szerint például lehetséges, hogy az állami regionális vízműveknél is megkurtítják a szervezet "vízfejét", mert a minisztérium megítélése szerint túl sok pénz megy el a menedzsmentre és az irányítószervezetre.

Az állam is profitálhat

Seszták Miklós miniszterjelölti meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy a közműszolgáltatási törvénnyel létrehozzák a nemzeti közszolgáltató társaságok rendszerét, méghozzá az önkormányzati tulajdonban lévő társaságok bázisán. (Azaz a jellemzően nem önkormányzati tulajdonban lévő gáz- és áramszolgáltatók nem tartoznak majd ebbe a rendszerbe). Ami ugyanakkor nem azt jelenti, hogy az állam nem száll be a versenybe. A Magyar Villamos Művek ezekben a hetekben fizeti ki a német RWE-nek a Fővárosi Gázművek csaknem 50 százaléknyi részvénycsomagját, és az MVM szándéknyilatkozatot írt alá az ugyancsak német E.On több gázcégének a megvásárlásáról is. A miniszter a parlamenti képviselők előtt azt hangsúlyozta, hogy változatlanul életben maradnak a piaci szabályozók, és még a nonprofit közműszolgáltatások esetében is a piac döntheti el, melyik társaság szolgáltatását veszik meg a fogyasztók. Ha pedig a nemzeti tulajdonban lévő társaságok olcsóbban adják a gázt, mint a többiek, akkor majd tőle veszik meg a fogyasztók - tette hozzá Seszták Miklós.