Az arabok döntöttek, a kanadaiak öngyilkosságba menekülnek

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt / MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

Az olajipari elbocsátásokkal magyarázzák, hogy az első félévben 30%-kal nőtt azoknak a száma, akik önkezükkel vetettek véget életüknek Kanadában. A feketeleves pedig még csak ezután következik.


Alberta tartományban az első félévben 327 öngyilkosság történt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 252. A prevenciós központban döbbenten állnak a fejlemények előtt, a központ vezetője, Mara Grunau azt mondta, ez a szám messze felülmúl minden negatív várakozást.

A segélyközpontban is megnőtt a telefonhívások száma, amit azzal hoznak összefüggésbe, hogy nagyon sok embert bocsátottak el az olajiparban. Emiatt megnövelték azt a költségvetési támogatást, amelyet a lelki egészségre fordíthatnak Albertában.

A gazdasági válságnak azonban még messze nincs vége Kanadában. Hétfőn 11 éves mélységbe esett a kanadai dollár, miután az olajtermelő országok szervezete, az OPEC pénteken úgy döntött, hogy gyakorlatilag feladja azt a hosszú távú stratégiáját, hogy a kitermelés korlátozásával tartsa magasan az olajárakat.

A kanadai dollár egy év alatt 15 százalékot gyengült. 2015-ig az olaj volt Kanada legjelentősebb exportterméke. Most azonban az észak-amerikai országnak még rosszabb esélyei lesznek, hogy értékesítse a nyersanyagot a világpiacon, pedig a munkanélküliség novemberi adatai a várakozásoknál is nagyobb mértékben, 7 százalék fölé nőttek.

Az olaj ára az elmúlt egy évben 40 százalékkal csökkent, ami veszteségessé tesz számos kitermelési módot. Emiatt sok beruházást is elhalasztottak az olajiparban világszerte és Kanadában is.