Az Apple-től lopott a Samsung - 120 millió dolláros bírság

Fotó: AFP / Don Emmert / AFP / Don Emmert

-

120 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Samsungot egy amerikai bíróság, amiért a dél-koreai gyártó az Apple két szabadalmát is megsértette, vagyis az amerikaiaktól koppintott. Mégis a Samsung örül jobban, mert a bírság csak töredéke annak, amit az Apple eredetileg követelt.


Az iPhone gyártója ugyanis eredetileg 2 milliárd dollárnyi bírságora adott be keresetet, mert állítása szerint öt szabadalmát is ellopta a Samsung. Ezek között keresési funkciók, vagy a képernyő feloldásának módja is szerepel. Az Apple azt is szerette volna, ha több Samsung készüléket - köztük a Galaxy S III-at - betiltanak az ügy hatására. Végül a bíróság két szabadalom megsértését találta bizonyítotnak és mindössze a kért bírság tizedét szabta ki a Samsungnak.


Már három éve tart a szabadalmi háború

Az Apple és a Samsung három éve harcol különböző bíróságokon egyes szabadalmak megsértése miatt, és a dél-koreai gyártót már 2012-ben is 930 millió dollár megfizetésére kötelezték. Ezt egyébként a Samsung azóta is vitatja, és nem is teljesítette, ahogy a mostani ügyben is végig az ártatlanságát hangoztatta. Az Apple célja egyébként alapvetően az Android operációs rendszer rohamos terjedésének lassítása. A legtöbb ilyen eszközt hasznló mobiltelefont pedig a Samsung gyártja.