Az Apple malter lenne az okosház téglái között

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan / Getty Images / Justin Sullivan

-

Az Apple éves fejlesztési konferenciáján nem mutattak be új telefont, de még egy laptopot sem. Azt viszont megtudhattuk, hogy a cég szerint hogyan néz ki a jövő háza, és mivel fogjuk távirányítani. Kit lep meg, hogy iPhone-nal?


Alaposan hozzányúl az Apple a OS X operációs rendszerhez, átszabják a felületet, közelítik a dizájnt a tavaly kiadott iOS7 irányába. Bármilyen szép és jó is lesz az új asztali operációs rendszer, az iPhone-on, iPaden és iPod Touch-on futó iOS 8 jövője sokkal több embert érdekel, hiszen míg Mac felhasználóból 80 millió van, iOS-es eszközöket már 800 milliónál is többen használnak. Az iPhone-ból 2007-es bevezetése óta már 500 millió fogyott, iPadből is eladtak már 200 milliót, csak tavaly 130 millió iOS-es eszköz talált gazdára. Az Apple tervei pedig arra mutatnak, hogy a telefon több legyen egy kommunikációs eszköznél. Az iPhone és az iPad lesz a mozdonyban a gőz, a buktában a lekvár és így tovább.Az életfunkciók figyelésére és az így begyűjtött adatokra épülő sport- és életmód alkalmazások, egészségügyi tanácsadók egyre népszerűbbek, ahogy a hatékony működésüket lehetővé tevő viselhető kiegészítők is. Az Apple a HealthKit nevű szoftverrel lép be erre a piacra, ami egy gyűjtőmedenceként is funkcionáló alkalmazás lesz. Ebbe folyhat be majd mindenféle adat akár külsős fejlesztők appjaiból is, majd az idővel így felépülő adatbázissal bárki szabadon gazdálkodhat, akinek ehhez hozzáférést biztosítunk. A vállalat az ebben rejlő potenciál kihasználására együttműködésre lép nagyobb egészségügyi intézményekkel is (például a Mayo Clinic-kel), így nemsokára megeshet, hogy ha valaki bejelentkezik az orvosához valamilyen egészségügyi problémával, az már a HealthKitből kinyert információkkal felvértezve fog hozzálátni a tényleges kivizsgáláshoz. Az Apple hangsúlyozta, hogy a kiemelten érzékeny személyes adatok védelmét nagyon komolyan fogják venni, de az ezt garantáló technikai részletekről egyelőre nem beszéltek bővebben.Az Apple számára hosszabb távon viszont a HomeKit lehet az, amire egy következő sikeres üzletágat építhet. Ehhez persze sok tényezőnek kell számukra megfelelően alakulnia, de az alapkoncepció az iOS-es eszközök hatalmas népszerűsége mellett sikergyanúsnak tűnik. A HealthKithez hasonlóan itt sem valamilyen hardverrel indulnak harcba, hanem olyan szoftverrel és komplett fejlesztői környezettel, amivel minden, erre alkalmas háztartási berendezést irányítani lehetne. A legtöbben valami olyasmire számítottak, mint ami a Google által felvásárolt Nest termékpalettáján szerepel, a cég azonban ezzel a huszárvágással több kényes kérdésre is viszonylag kis kockázattal, de nagy nyereséggel kecsegtető választ adhat.

Ez egy kicsit korábbi demó

Az okosház táviránytója a mobilunk

A bejelentés szerint az iOS 8-cal érkező HomeKit és egy iPhone segítségével irányíthatjuk majd a házban található összes kompatibilis okosberendezést, akár hanggal is. Elég lesz odaszólni Sirinek, az Apple digitális személyi asszisztensének, hogy most már aludnánk, ő pedig bezárja az ajtókat, beállítja a fűtés hőmérsékletét, lekapcsolja a lámpákat, esetleg élesíti az éjjel is látó biztonsági kamerákat. Ezeket a távirányítható eszközöket egyesével vagy csoportosan is lehet majd vezérelni, és a vállalat egy tanúsítási programot is elindít a teljeskörű kompatibilitás biztosítása érdekében. A nyilvánosságra hozott partnerek között szerepel például a Philips, a Honeywell, a Netatmo és még nagyjából egy tucat másik cég – a korábbi Apple felsővezető Tony Fadell által alapított és a Google által 3,2 milliárd dollárért felvásárolt Nest viszont nem. A cég tehát reméli, hogy a jövő lakásainak az iPhone lesz az agya, és Siri nem csak felolvasni, jegyzetelni vagy éttermet keresni fog nekünk, hanem akár ajtót is nyit, miközben a lámpát is felkapcsolja, esetleg egy üdvözlő kávét is főz.