Az Apple büntetése politikai szarság

Fotó: iStockphoto / VladTeodor

-

Írország kiáll az Apple mellett, szerintük semmilyen szabálytalanságot nem követtek el.


Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook „politikai szarságnak” nevezte az Európai Bizottság keddi döntését, amely 13 milliárd euró adó megfizetésére kötelezi az informatikai céget. Cook szerint Amerika-ellenes érdekek miatt döntött így a Bizottság – írja a Reuters.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, Írország egyes vállalatoknak nyújtott adókedvezményei sértik az uniós előírásokat, ezért Brüsszel az eddigi legnagyobb adóbehajtását hajtaná végre az amerikai informatikai céggel szemben. Bár Írországban a társasági adó 12,5 százalékos, az Apple már évek óta 0,005 százalékos adót fizetett.

A versenyügyekben illetékes biztos, az Apple elleni vizsgálatot vezető Margrethe Vestager azzal érvelt, hogy az adóelőnyök elleni fellépéssel egyenlő pályákat akarnak megnyitni minden, az EU-ban tevékenykedő vállalat előtt.

Cook azt mondta, hogy ez a Bizottság legversenyellenesebb döntése volt, és semmilyen jogi alapja nincs. Szerinte az amerikai multinacionális cég elleni negatív elfogultság játszott közre a döntésben, vagyis az egész arról szól, hogy bizonyos mennyiségű adót az EU a sajátjának tudjon az Egyesült Államokkal szemben. Emiatt az USA kormányzatának is érdeke lehet megvédeni az Apple álláspontját.


Senki nem tett semmi rosszat, és emiatt össze kell tartanunk. Írországot kiszúrták magunknak, ami elfogadhatatlan

– mondta Tim Cook. Michael Noonan, az ír pénzügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet Brüsszellel, és keresik a módját, hogy fellebbezzenek a Bizottságnál.

Cook azt is mondta, hogy a profitjuk jelentős részét az Egyesült Államokban szeretnék leadózni. Vagyis a cég 400 millió dollárt fizetett be Írországnak 2014-ben, és szintén 400 milliót az Egyesült Államoknak, illetve már elkülönítettek egy bizonyos összeget, amelyet később az Egyesült Államokban szeretnének leadózni.


Az Apple adóparadicsomokba menti a profitot

Ezzel szemben két nonprofit cég tavalyi jelentése szerint az Apple 181 milliárd dollár profitot halmozott fel eddig offshore cégekbe, vagyis az adózás kijátszásával adóparadicsomokba mentik a profitot, mégpedig többet, mint bármelyik multinacionális vállalat. Ez a gyakorlat épp arra szolgál a jelentés szerint, hogy elkerüljék az Egyesült Államokban fizetendő adót. Vagyis az „USA-ban szeretnénk adózni” érv nem annyira erős.


Visszafelé is elsülhet az Európai Bizottság határozata


Nem kapja meg Írország a kimenekített összegeket

Írország gazdaságpolitikájának egyik alapja az alacsony társasági adó, illetve a multik „adótervezésének” kedvező szabályozás, nem véletlenül választotta európai székhelyeként az Apple mellett például a Google, a Facebook vagy a Twitter is éppen Írországot. Talán ezért tervezi a pénzügyminiszter a bizottsági döntés megfellebbezését. Amivel nem mindenki ért egyet Írországban, s ez – mivel a kormány kisebbségben működik – nem jön jól Noonan pénzügyminiszternek. A 13 milliárd euró ugyanis több, mint Írország éves egészségügyi költségvetési kiadása.

A pénzt azonban aligha lehet gyorsan elkölteni, hiszen ha akár az egyik fél is fellebbez, évekig elhúzódhat ez eljárás. A Világgazdaság fejtegetése szerint ezért épp hogy visszafelé sülhet el az Európai Bizottság döntése. Egyelőre a jogászok örülhetnek legjobban a helyzetnek, az Egyesült Királyság pénzügyminisztériuma pedig máris kiadott egy közleményt, hogy üdvözölnek minden társaságot, amelyik ott akar beruházni, jelezve, hogy az EU nem szólhat majd bele a szabályaikba. Igaz, hozzátették, hogy a brit adókat meg kell majd fizetni.