Az anyám sem tudta, hány éves vagyok

Fotó: THE WINDSOR STAR / NICK BRANCACCIO

-

Ezt mondta a kanadai Windsorban letartóztatott dél-szudáni férfi, aki 29 évesen 17-nek adta ki magát, és egy helyi gimnázium kosárcsapatában játszott.


A kedden tartott első nyilvános meghallgatásán nem szólalt meg, azonban nyilvánosságra került az első, még április 19-én tett vallomása. Ebben azt írta, hogy a saját anyja sem tudta neki megmondani, hogy valójában mikor született.

„Mindig kértem az anyámat, hogy mondja meg, pontosan mikor születtem – írta Nicola. – De ő mindig azt mondta, hogy nem emlékszik. Odaát (azaz Dél-Szudánban) nem minden évben jártunk iskolába. Egyik helyről mentünk a másikra, egyik iskolából a másikba, ahol senki nem kérdezte, hogy mennyi idős vagyok.”


A sor elején


Az egyébként tehetséges kosarasnak tartott Nicola „csak szeretett volna rendes oktatást kapni", hogy később segíthesse otthon maradt családját.

„Senkit sem akartam bántani, senkinek sem akartam rosszat. Csak tanulni szerettem volna, hogy visszatérve a hazámba segíthessem az édesanyámat és a rokonaimat."

Jonathan (az első hírekben még Jonathon) Nicolát április 15-én vette őrizetbe a kanadai határőrség, amikor megpróbált átmenni az Egyesült Államokbeli Michiganbe. A 205 centi magas dél-szudáni fiatalember a windsori Catholic Central középiskola kosárlabdacsapatában játszott, és 17 évesnek mondta magát. Csakhogy pár hónappal korábban már bekerült az amerikai hatóságok nyilvántartásába, amikor egy korábbi határátlépésnél azt mondta, hogy 1986. november 1-jén született. Így bukott le a kanadai határőrök előtt, és ezért ül most előzetes letartóztatásban.


Hiába tűnik tehetségesnek


Az amerikai hatóságok szerint Nicola és a lánytestvérei valójában Szaúd-Arábiában születtek, ahol a férfi apja mérnökként dolgozik. Az édesanyja és a testvérei később azonban valóban visszaköltöztek Dél-Szudánba.

Az ügyben megszólalt fiúnak most éppen új befogadókat kereső Nicholas Mauro-Ika windsori lelkész is, aki maga is Dél-Szudánból származik, és aki szerint egykori hazájában százezrével vannak olyanok, akiknek valóban fogalmuk sincs, hogy mennyi idősek lehetnek.