Az anyák háromnegyede jobban szereti az egyik gyerekét, mint a többit

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila / MTI/MTVA / Balázs Attila

-

De vajon melyiket? Talán a legfiatalabbat? Erre keresett választ egy nemrégiben megjelent kutatás.


A 384 családot megvizsgáló kutatók azt gondolták eredetileg, hogy arra fognak kilyukadni, hogy a fiatalabb gyermekeiket részesítik előnyben a szülők. A kutatók arra jutottak, hogy az anyák 74 százaléka, az apák 70 százaléka szereti jobban egyik gyerekét, mint a többit – írta a Daily Mail.


A szülőktől nem kérdezték meg, hogy melyik gyereküket részesítik előnyben, a nem több mint négy év különbséggel született testvérpárokkal készített interjúik során azonban a fiatalabb gyerekek többet panaszkodtak arra, hogy szüleik az idősebbet jobban szeretik.

A kutatók úgy gondolták, hogy az elsőszülöttnek nehezebb érvényesülnie, de ennek ellenkezőjét találták, vagyis azt, hogy az idősebbek magabiztosabbak és határozottabbak egy-egy feladat megoldásánál.

A fiatalabbak arra is panaszkodtak, hogy az önbecsülésüknek is kárt okozott az, hogy a szüleik jobban szeretik idősebb testvérüket.

Egy korábbi tanulmány szerint egyébként a testvérek jó hatással vannak egymás intelligenciájára, egy másik elemzés pedig azt bizonyította be, hogy azok körében, akik testvérrel nőttek fel, kisebb a válások száma felnőttkorukban.