Az antiszemita törvények egyik szorgalmazójának szobrát avatja Gulyás

Fotó: MTI/Soós Lajos / MTI/Soós Lajos

-

Donáth György szobrát pár méterre a Holokauszt Emlékközponttól avatják fel szerdán. Ungváry Krisztián történész szerint ez közbotrány.


Az antiszemita törvények egyik szorgalmazójának szoboravatóján mond köszöntő beszédet szerdán Gulyás Gergely, a Fidesz egyik alelnöke - írja a 444.hu. Ungváry Krisztián történész szerint Donáth Györgynek szobrot állítani közbotrány, Donáth ugyanistöbb volt mint egyszerű antiszemita: a német nemzetiséggel szemben is faji intézkedéseket követelt.”


Ungváry azt is mondta, „a magyar történelem jobboldali alakjai között számos tiszteletre méltó személy található. Igencsak sajátos, hogy a kormány közülük mindig csak azokat kanonizálja, akik a fajelméletek felé is mutattak nyitottságot.”

Donáth György a második világháború alatt volt kormánypárti parlamenti képviselő, a Magyar Élet Pártjának egyik vezetője. Egy koncepciós per után végezték ki 1947-ben.

A lap kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, Donáth egy karakteresen németellenes mozgalom résztvevője volt, véleményét pedig a szoboravatón mondja el. Úgy látja, „a XX. század megítélése nehéz, az életutak ritkán egyértelműek.”