Az antidepresszánsok megduplázzák az autizmus esélyét

-

Jelentős mértékben, 87 százalékkal nő az autizmus kialakulásnak esélye a magzatnál, ha az anya a terhesség alatt antidepresszáns gyógyszert szed – derült ki egy hétfőn az Egyesült Államokban közzétett kanadai kutatásból.


A kutatás aláhúzza, hogy a terhes nők 6-10 százaléka írat fel magának ilyen gyógyszert a várandósság ideje alatti depresszió kezelésére. A tanulmány készítői csaknem százötvenezer anya adatait vizsgálták Québec államban a fogantatástól a gyerekek 10 éves koráig. Eredményeiket az Amerikai Gyermekgyógyászati Szövetség lapjában, a Journal of American Medical Association, Pediatricsben tették közzé.


A kutatás egyik készítője, Anick Bernard, a Montréali Egyetem professzora felhívta a figyelmet, hogy az autizmust kiváltó különféle okok többsége továbbra is ismeretlen, ám a környezeti hatások és a genetikai adottságok kockázati tényezők lehetnek.


Azt találtuk, hogy az antidepresszánsok szedése, különösen a második és harmadik trimeszterben szedett, a szerotoninszintet szabályozó gyógyszerek, gyakorlatilag megduplázzák az autizmus kialakulásának esélyét a születendő gyermekeknél

– magyarázta a professzor, a Szent Jusztínia Egyetemi Kórházi Központ (Centre Hospitalier Universitaire Sainte-Justine) orvosa.


Az orvoscsoport arra a megállapításra jutott, hogy a genetikai adottságok, ha a családban korábban előfordult autizmus, az anya kora, maga a depresszió és a szegénység egyaránt kockázati tényező.

A vizsgált mintában egyébként összesen 1054 olyan gyereket találtak, akiknél tízéves koruk előtt, átlagosan négy és fél éves korban autizmust állapítottak meg, ami a sokaság 0,72 százaléka. A tanulmány arra is rámutat, hogy 1966-ban tízezer gyermekből négynél diagnosztizáltak autizmust, mára viszont ez az arány tízezerből százra, 1 százalékra emelkedett, ugyanakkor ez részben a diagnosztikai módszerek hatékonyabbá válásának is betudható.

Bernard professzor arra is kitért, hogy mivel a szerotoninszintre ható antidepresszánsokat széles körben alkalmazzák, nagyon fontos minél többet tudni ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásairól.