Az antibiotikum jelenti a világ legégetőbb tudományos problémáját

Fotó: AFP / JACK GUEZ

-

A tíz millió fontos, azaz 3,8 milliárd forintos Longitude-díj témájául az antibiotikumok kutatását választották. Ezzel a napjainkban egyre súlyosabb probléma, az antibiotikumok hatástalansága megelőzte a világ egyéb égető problémáit, mint például a mindenki számára élelem és tiszta víz biztosítását.


Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) április 30-án adott ki jelentést arról a veszélyről, hogy a korábban hatásos gyógyszerekkel szemben ma már egyre több az ellenálló baktériumtörzs, így lassan bekövetkezik az „antibiotikumok utáni korszak”, amikor a korábban gyógyítható betegségek szednek halálos áldozatokat. Úgy látszik azonban, hogy nem csak a WHO találta az egészségügy legégetőbb kihívásának az antibiotikum-rezisztencia megoldását, de a Longitude-díj témájául is ezt a problémát választották meg egy közönségszavazáson. A tíz millió fontos díjra május 22. és június 25. között hat téma közül lehetett kiválasztani a legfontosabbnak tartottat. Az antibiotikum-ellenállás így lenyomta a paralízis visszafordításának problémáját, de kevesebb szavazatot adtak le a demenciával küzdő emberek életének javítására, a mindenki számára élelem és tiszta víz biztosítására vagy a légi közlekedés környezeti kárainak kiküszöbölésére is. A Longitude-bizottság hamarosan pontosítani fogja a kiválasztott témát: lehet, hogy a fókuszba olyan új diagnosztikai eljárás kerül, amellyel eldönthető egy fertőzés vírusos vagy bakteriális eredete - hangzott el a BBC adásában.


A The Longitude (Hosszúság) Prize ihletője egy 1714-es verseny volt, amelyben egy hajó helyzetét kellett meghatározni a tengeren. John Harrison a tengerészeti kronométer feltalálásával nyert, amivel forradalmasította a navigációt.