Az Animal Cannibals egyik tagját nevezték ki az NKA-kollégium élére

-

Miniszteri hatáskörben kinevezett személy lett Ricsipíből, azaz Dósa Richárdból, 2016-ban ő vezeti az NKA Könnyűzenei Kollégiumát.


Dósa Richárd, az Animal Cannibals alapító tagja, háromszoros Arany Zsiráf-díjas, VIVA Comet életműdíjas rapper – írja róla az MTI.


A kollégiumba, a szakmai szervezetek által delegált személyként bekerült Póka Egon zenész - zeneszerző, és Spigiboy is, kevésbé ismert nevén Spiegelhalter László VIVA Comet díjas zeneszerző, aki egyben Vácrátót polgármestere, és a MAHASZ elnökségi tagja is. Az MMA Zsoldos Béla Liszt-díjas zeneművészt delegálta, és miniszteri hatáskörben kinevezett személyként a kollégium tagja továbbá Kisszabó Gábor zenész, zeneszerző, kulturális menedzser, producer, valamint Tóth Szabolcs zenész, zeneszerző, producer, a Sugarloaf zenekar alapítója.


Legutóbb a TV2 készített az Animal Cannibalsszel riportot


Csütörtökön zárult az NKA többi kollégiumának is a tisztújítása. Az új, hat vagy kilenctagú kollégiumokba a tagok egyharmadát a miniszter saját hatáskörben kérte fel az érintett szakmai szervezetek véleményének meghallgatása után, egyharmadát a Magyar Művészeti Akadémia, további egyharmadát pedig a szakmai szervezetek delegálták.


A testületek elnökei közül miniszteri hatáskörben nevezték ki az építőművészeti kollégium élére Marosi Miklós főépítészt, a filmművészetiére Lajos Tamás producert, a képzőművészetiére Fabényi Julia művészettörténészt. A népművészeti kollégiumot Cseri Lajos, a Szentendrei Skanzen igazgatója, a könnyűzeneit Dósa Richárd zenész, a kulturális fesztiválokkal foglalkozót Igyártó Gabriella kulturális menedzser, az örökségvédelmit pedig Deme Péter, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöke vezeti a miniszter javaslatára.

A Magyar Művészeti Akadémia delegálta a fotóművészeti kollégium élére Haris László fotóművészt, az iparművészetiére pedig Sára Ernő tervezőgrafikust.

A szakmai szervezetek jelöltjei közül Jánosi Zoltán irodalomtörténész a szépirodalom, Csizmadia Tibor rendező a színházművészeti, Bozsik Yvette balettművész a táncművészeti, Boronkay Antal a zeneművészeti kollégium elnöke. Balázs Géza nyelvész irányítja az ismeretterjesztés és környezetkultúra, Hermann Róbert történész a könyvkiadás, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea könyvtárigazgató a közgyűjtemények, Csatlósné Komáromi Katalin kulturális szakértő, menedzser pedig a közművelődés kollégiuma tevékenységét.