A britek már jövőre szavazhatnak az uniós tagságról

Fotó: AFP / KIRSTY WIGGLESWORTH

-

Brit sajtóértesülések szerint David Cameron miniszterelnök a 2017-es határidő előtt egy évvel, már jövőre szeretné kiírni a népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon-e. A BBC-t is meg akarja szorongatni, mert elfogult volt a Munkáspárttal szemben.


A német és francia választásokat akarja megelőzni Cameron a 16-os népszavazással - írta egy meg nem nevezett kormányilletékesre hivatkozva a The Guardian című baloldali napilap. Korábban Cameron 2017-es népszavazást említett. A kormány a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. London radikálisan szigorítana az unióból érkezők munkavállalási szabályain. A brit kormány ahhoz is ragaszkodik, hogy az újonnan felvett országokra addig ne vonatkozzon a szabad munkaerő-áramlás elve, amíg az országok gazdaságilag fel nem zárkóznak az uniós tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

A brit választók a tárgyalások eredménye után dönthetnének arról, maradnak-e az EU-ban vagy sem.

A The Guardian által idézett kormányilletékes szerint a kormányon belül „egyértelműen az a hangulat”, hogy a folyamatot fel kell gyorsítani, és meg kell teremteni a feltételeit egy jövő évi népszavazásnak.

„Mindig is azt mondtuk, hogy 2017 csak a határidő, nem a (népszavazás) kijelölt időpontja" - hangsúlyozta a brit lap forrása. A népszavazásról szóló törvénytervezet várhatóan a kormányprogramban is szerepel majd.


Odalép a BBC-nek is

A két legnagyobb konzervatív brit napilap, a The Times és a The Daily Telegraph egybehangzó értesülései szerint Cameron új kormánya a BBC-t is „le akarja rendezni”. A Telegraph forrásai szerint a Konzervatív Párt több magas rangú illetékese azzal vádolja a brit közszolgálati médiatársaságot, hogy az „megbocsáthatatlanul részrehajló volt” a Munkáspárt iránt a választási kampány alatt. A lap konzervatív párti forrásai szerint ez felveti azt az aggályt, hogy a BBC „EU-párti alapállásból” közvetíti majd az EU-népszavazás kampányát.

A The Times forrásai szerint John Whittingdale kulturális miniszteri kinevezésével Cameron már „leadta az első figyelmeztető lövést”. Whittingdale tárcája ugyanis a médiaszabályozásért is felelős. A miniszter már többször elmondta, a BBC finanszírozására minden brit háztartástól behajtott évi 145,50 fontos (több mint 60 ezer forintos) előfizetési díj hosszú távon fenntarthatatlan.

A BBC Nagy-Britanniában fogható műsor- és multimédiás szolgáltatásaiban soha nincs reklám, a cég a 25 millió brit háztartás által kötelezően fizetett előfizetési díjból, valamint saját gyártású műsorainak globális értékesítési jövedelméből tartja fenn magát.

A Konzervatív Pártból már korábban is mondták, az előfizetési rendszert át kell alakítani, sőt, esetleg fel is kell számolni, mert piactorzító.