Az Android akkor is emlékszik az adatainkra, amikor már nem kellene

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

-

A régebbi rendszert futtató okostelefonokról a beépített adattörlő program sem távolítja el a titkainkat.


Negyedannyira sem feledékenyek az androidos okostelefonok, mint az gazdáik szeretnék hinni. Cambridge-i IT-biztonsági kutatók megvizsgálták, mi marad meg a gyári visszaállítás után a memóriában. A ritkán, főleg a megunt készülékek eladása előtt használt funkció ugyan azt ígéri, hogy a telefon üzembe helyezése előtti állapotra állítja vissza a mobilt, valójában sok, árulkodó adat marad hátra - írja a BBC.

A kutatók az Android ősrégi 2.3-as verziója és a nagyjából két éves 4.3-as verziója közé eső rendszereken teszteltek. Összese 21 telefont használtak. A készülékek többségén fent maradtak törlés után a WhatsApp üzenőprogram és a Facebook androidos kliense által tárolt adatok. A legtöbb esetbe a tulajdonos fotóit, videóit és sms-eit is vissza lehetett állítani. Még kínosabb, hogy a tesztek nyolcvan százalékában vissza tudták nyerni azt a master token nevű adatcsomagot, amely a Google szolgáltatásokhoz való hozzáférést lehetővé teszi.

A hiba okai között egyaránt megtalálható a módszer, ahogy a telefonok memóriachipjeit előállítják, illetve az a tény, hogy a törlésért felelős szoftvert nem frissítették elég gyakran.

A Google nem fűzött megjegyzést a kutatók írásához. Arról viszont nyilatkoztak, hogy a múltban sok problémát okozott a törlés. Az Android 3.0-s verziójában illetve az aktuális 5.1-es verzióban sokat javítottak ezen. A készülékek egy része titkosítva tárolja a felhasználó adatait, igaz, ha az ezekhez szükséges tokent is vissza lehet nyerni - amire volt példa - ez sem ér sokat.