Az Amnesty szerint ukrán hadifoglyokat végeztek ki a szakadárok

Fotó: MTI/MTVA / Jevgenyij Maloletk

-

Erről bizonyítékaik is vannak az emberi jogi szervezetnek.


Csütörtöki közleményében az Amnesty International (AI) azt írta, olyan videofelvételek vannak a birtokában, amelyek szerint a felkelők rövid úton kivégeztek legkevesebb négy, fogságukba esett ukrán kormánykatonát. A katonák teteméről a hullaházban készült felvételeken a fejükre és testükre leadott lövések nyomai láthatók, amelyek „kivégzésszerű gyilkosságról” tanúskodnak – áll a közleményben.


Az AI szerint ez háborús bűntett, amelyet „azonnal, alaposan és részrehajlás nélkül” ki kell vizsgálni, és az elkövetőket tisztességes bírósági eljárás során kell felelősségre vonni.

Az AI közleményét megelőzően egy szakadár parancsnok úgy nyilatkozott a Kyiv Post című angol nyelvű ukrán internetes újságnak, hogy egymaga 15 hadifogoly ukrán katonát ölt meg. A szakadárok egyik tanácsadója tavaly azt mondta a BBC-nek, az oroszbarát felkelők azért hajtanak végre kivégzéseket az általuk elfoglalt területeken, hogy „elejét vegyék a káosznak”.

Emberi jogi csoportok a konfliktusban részt vevő mindkét felet azzal vádolják, hogy megsértik a hadifoglyok emberi jogait.

Hírek szerint a szakadárok több száz ukrán katonát ejtettek foglyul az egy éve kezdődött kelet-ukrajnai háborúban, amelynek eddig már több mint 6000 áldozata van.

A februárban kötött tűzszüneti megállapodás értelmében március elején szabadon kellett volna bocsátani az összes hadifoglyot, de a felek a vállalt kötelezettségnek eddig csak részben tettek eleget.