Az amishoknak bejön Trump

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

Az amish közösségek, lévén elkötelezett konzervatívok, Donald Trump republikánus elnökjelöltre fognak szavazni, bár bevallottan nem nagyon ismerik az eddigi tevékenységét.


A CBC kanadai televízió a napokban nagy helyszíni riportot sugárzott a Pennsylvaniában élő amishokról, és a riporter – miután többeket sikerült megszólaltatnia az egyébként nagyon zárkózott vallási közösség tagjai közül – összefoglalva tapasztalatait közölte: a pennsylvaniai amishok közösségeiben senki nem fog a demokraták elnökjelöltjére, Hillary Clintonra szavazni.

Az amishok sajátos zárt világban élnek az Egyesült Államok több szövetségi államában, így például Pennsylvanián kívül Ohióban, Indianában, de Kanadában is. Ónémet vagy holland nyelven, de leginkább ónémet és holland akcentussal, angol nyelven beszélnek. A lányok és asszonyok főkötőben járnak, a férfiaknak kötelező a kalap és a szakáll viselése, közösségeik szigorúan patriarchálisak, elutasítják a modern világ vívmányait, házaikban nincs áram – bár néhol használnak áramfejlesztőt –, és többnyire petróleummal világítanak. Tévéjük általában nincs, autó helyett jellegzetes fekete lovas kocsival közlekednek. Mezőgazdaságból élnek, gyermekeiket korán munkára fogják, a tanulás nem divat náluk.

Az amishok a XVII. században érkeztek a mai Egyesült Államok földjére, az európai vallásüldözések elől menekülve. Protestánsok és anabaptisták, a nagykorúság betöltésekor keresztelkednek meg. Világnézetük és életvitelük mélyen konzervatív.

Az elnökválasztási kampány hevében a sajtó is kezd jobban odafigyelni közösségeikre, egyre több riportot jelentetnek meg róluk, elemzik a politikához való viszonyulásukat. A Politico című lap egyik riportjából például kiderül, hogy nem olvassák Donald Trump Twitter-bejegyzéseit, és nem sokat tudnak a republikánus elnökjelöltről.