Az amerikaiak szerint az afgánok kérték a kunduzi légicsapást

Fotó: MSF / MSF

-

A támadásban egy kórházra is bombát dobtak le véletlenül. Több orvos meghalt.


John Campbell tábornok a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón próbálta meg megmagyarázni mi is történt szombaton Kunduzban, amikor az amerikai légierő támadást indított, és egy kórházba is becsapódott bomba. Az Orvosok Határok Nélkül önkéntes orvosai közül hárman haltak meg, összesen 22 civil vesztette el életét a támadásban.


A tábornok szerint nem igazak azok a korábbi információk, miszerint azért volt szükség a légitámadásra, hogy megvédjék az amerikai földi egységeket, akik heves tálib tűz alá kerültek. Cambell szerint az igazság az, hogy a tálib hadsereg kérte a légi támogatást, amelyben több civil is életét vesztette „véletlenül” – írta a Sky News.


Ha hibát követtünk el, elismerjük, a felelősöket felelősségre vonjuk, és lépéseket teszünk annak érdekében, hogy az ilyen hibák ne ismétlődjenek meg. (...) Felajánlom a legmélyebb részvétemet azoknak az ártatlan civileknek, akiknek bántódása esett vagy meghaltak szombaton.

Az Orvosok Határok Nélkül az eset után elhagyta Kunduzt, és azt is elmondták, hogy annak ellenére érte őket a támadás, hogy az Egyesült Államok, a NATO és az afgán erőket is többször tájékoztatták arról, hogy ott vannak a kórházban.


Az eset miatt Barack Obama amerikai elnök is elnézést kért.