Az amerikaiak fele szerint a választási rendszerük tisztességtelen

-

És változtatni kell rajta.


Egy friss Ipsos-felmérés szerint az amerikaiak több mint fele úgy gondolja, hogy a pártoknak az elnökjelöltek kiválasztására használt rendszere tisztességtelen, és több mint kétharmaduk megváltoztatná - hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség szerdán.

Az április 21. és 26. között lezajlott internetes felmérés 1582 résztvevőjének 51 százaléka szerint az előválasztási rendszerben egyes jelöltek felé "lejt a pálya". A válaszadók 71 százaléka szívesebben döntene a delegátusok kihagyásával, közvetlen választásokon pártja elnökjelöltjéről. A leendő szavazók 27 százaléka egyáltalán nem érti, hogyan működik az előválasztási folyamat, míg 44 százaléka nem tudja, miért van egyáltalán szükség küldöttekre. A felmérés eredményei nagyjából függetlenek attól, hogy a válaszadó melyik párt szimpatizánsa.

A válaszadók mintegy felének jobban tetszene, ha minden szövetségi államban egy napon zajlana a jelölőgyűlés, ahelyett, hogy hónapokig elhúzódna. A kapott eredmények összecsengnek a republikánusok egyik legnépszerűbb jelöltjének, Donald Trumpnak, valamint egyik demokrata ellenfelének, Bernie Sandersnek a véleményével. Szerintük a rendszer azokat a jelölteket részesíti előnyben, akik szoros kapcsolatot ápolnak pártjukkal.

Az amerikai rendszerben a választási folyamat a pártok tagjai közül kikerülő küldöttek útján zajlik. Az elnökjelölteket kiválasztó küldöttekről a tagállamokban jelölőgyűlésen (caucus) vagy előválasztással (primary) döntenek. A küldöttek döntenek a demokrata és a republikánus elnökjelöltről a pártok végső, nyári elnökjelölt-állító konvencióján. Szoros verseny esetén rendkívül sokat számíthat a küldöttek személyes véleménye, és a jelenlegi választásokon éppen ez a helyzet.

"Sokkal jobban szeretnék egy olyan rendszert, ahol az emberek egyetlen szavazat leadásával az elnök személyéről döntenek" - mondta a 76 éves Royce Young, aki a demokrata Hillary Clintont támogatja. Az elnökjelölt-állítási folyamat "annyi hibát rejt magában" - tette hozzá.

Ugyanezt gondolja a republikánusok legfőbb esélyesének tartott Trump is, aki a The Wall Street Journalnek kelt ki az általa "kettős ügynököknek" nevezett küldöttek ellen, mert szerinte "fittyet hánynak a szavazók döntésére". Minderre azután került sor, hogy a párt coloradói tagjai úgy döntöttek, Ted Cruz mögött sorakoztatják fel minden delegátusukat.

A demokrata Sanders pedig a több száz szuperdelegátus ellen kelt ki. Ők a pártelit tagjai, akik azt támogatnak, akit akarnak - többségük jelenleg Hillary Clinton mögött áll.

Larry Sabato, a Virginia Egyetem Politikatudományi Központjának igazgatója szerint is lenne mit fejleszteni a rendszeren. Sabato ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a pártvezetés véleménye általában csak akkor nyom a latban, amikor szoros a küzdelem. "Az egyszerű választópolgárok döntése általában átitatja a rendszert, de az ilyen szoros választásokon mindenki ezekre a kevesek által értett, titokzatos szabályokra figyel" - mondta.