Az amerikai veterán 45 év után találta meg vietnami szerelmét

Fotó: Facebook / Jim Reischl

-


A 68 éves Jim Reischl 1969-ben, 21 éves korában az amerikai légierőnél szolgált, és egy évet töltött Vietnamban. Ez idő alatt szerelmi viszonyba bonyolódott egy akkor 19 éves vietnami lánnyal, Nguyen Thi Hanh-nal. Bár a lány elmondta Reischlnek, hogy terhes, a férfi nem hitt neki, és egyébként sem tudta elképzelni a jövőjét Vietnamban, ezért 1970-ben hazautazott Minnesotába. Viszont sosem ment ki a fejéből a szerelme.


Reischl kétszer is megházasodott, de miután 2005-ben második házassága is véget ért, elhatározta, hogy megkeresi Hanh-t, akinek a nevét sem tudta. 2012 óta ötször utazott Vietnamba, ahol hirdetéseket adott fel, és újságírókkal beszélt abban a reményben, hogy megtalálja egykori szerelmét. Hanh tavaly szeptemberben, miközben ágyhoz kötött férjét ápolta, rákattintott egy cikkre, amely a háborúban magukra hagyott gyerekekről szólt, és megdöbbenésére az egyik fotón saját magát látta viszont régi szerelmével. Felvette a kapcsolatot a cikk szerzőjével, aki összekötötte őt Reischllel.Hanh és Reischl közös kislánya 1970 végén született meg. A nő egy barátját kérte meg arra, hogy adja a babát árvaházba. Azt hitte, hogy meglátogathatja majd a kislányt, de a barátnak nyoma veszett, az árvaházban pedig azt mondták neki, hogy nem tudnak a dologról, így teljesen szem elől veszítette a gyerekét.


Az egykori szerelmesek végül Vietnamban újra találkoztak, és most együtt próbálják megkeresni közös lányukat. Történetük olyan értelemben nem különleges, hogy becslések szerint mintegy 100 ezer közös gyermeke született a vietnami háborúban harcoló amerikai katonáknak és vietnami nőknek. Többségük később kivándorolt az Egyesült Államokba.