Az amerikai szabadságjogokat tesztelte a Kannabisz Egyház

Fotó: MTI/AP / Michael Conroy

-

Valójában azonban maga az egyházi vezető hátrált meg a rendőrök gyűrűjében, mert a szertartás végén nem drogozott. Az egyházat még tavasszal jegyeztették be Indiana államban, ahol tiltják a marihuána használatát.A New York Times tudósítása szerint szerda délután komoly rendőri készültség mellett tartotta meg első szertartását a Kannabisz Egyház feje, Bell Levin Indianapolisban. Az indiai kender levelével díszített környezetben pislákoló gyertyák világították meg a közelmúltban megvásárolt templomot, amelynek az oltáránál azzal zárta beszédét Levin, hogy "Gyújts rá, nyájam!"

Valójában azonban csak sima cigarettára gyújtottak rá a hívek, körülöttük ugyanis tucatnyi rendőr figyelte árgus szemekkel, hogy mikor csaphatnak le rájuk, és tartóztathatják le őket tiltott kábítószer-használat miatt. Indianában ugyanis illegális a marihuána fogyasztása. Levinék éppen ezért találták ki az egyházalapítást.

A republikánus többségű indianai törvényhozás ugyanis az idén életbe léptette az abszolút vallásszabadságot megteremtő törvényt. A jogszabály jelentősen korlátozza az államot abban, hogy beleszóljon az egyének vallásgyakorlásába, hacsak nem tudja bizonyítani, hogy ez a korlátozás kényszerítő kormányzati érdek.

Ezt használta ki az eredeti mesterségét tekintve ácsként tevékenykedő marketing-stratéga egyházalapító, aki így akarta tesztelni a vallásszabadságot. Sokaknak azonban nem tetszett ez, egy kis tüntetés is kialakult ellene. A környéken lakók transzparensekkel vonultak fel, és azt nehezményezték, hogy az ilyesfajta egyházalapításokkal a kereszténységet és Istent figurázzák ki.

A hatóságok mindenesetre egyértelművé tették, hogy a füvezés még vallási köntösben sem megengedett Indiana államban. Így a Kannabisz Egyház első szertartása mindössze egy össznépi táncolásba, nem pedig tudatilag módosult állapotba torkollott, miután az egyházfő mindössze egy sima cigire gyújtott rá, aztán annyit vetett oda nyájának, hogy "Élvezzétek a jó társaságot!".