A magyar és az amerikai sajtó is megírta 55 éve Kiss László ügyét

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Az úszóválogatott szövetségi kapitányának ügyéről több forrásunk szerint uszodai körökben mindenki tudott, most pedig kiderült, hogy az akkori lapokban is megjelent.


A Times Daily című lap egyik 1961-es számában a Magyar Nemzetre és az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva is megírták, hogy három magyar úszó megerőszakolt egy nőt.„Kiss László és Várszegi Lajos, az ország két kiemelkedő pillangóúszója öt és négy év börtönbüntetést kapott. Lantos László, az 1960-as olimpia 200 méteren döntős magyar vegyesváltójának tagja négy évet kapott” – olvasható a hírben, amelyet az Index talált meg.


Megkérdeztük a hírt újból megszellőztető Privatkopo.hu szerkesztőjét, hogy miért kapott újra nyilvánosságot az ügy, ezt válaszolta.

A most megjelent történetnek már jóval nagyobb publicitás jutott a nemzetközi sajtóban, az AP hírét számtalan sajtótermék átvette, a hírekben egyöntetűen beszámolnak Hosszú Katinka és Kiss László korábbi konfliktusáról. Az egyik legnagyobb úszóportál, a Swimswam komoly magyar lapszemlét hozott le, még Orbán Viktor és Kiss László telefonbeszélgetéséről is írnak.Kiss László 1961 nyarán, 21 évesen két úszótársával együtt követte el csoportos nemi erőszakot, előbb lefogta a Zsuzsanna nevű fiatal nőt, majd társai után maga is közösült a már védekezésre képtelen lánnyal. A következő évben jogerősen három év börtönre ítélték, a kiszabott büntetés felét töltötte le.

Közben szerdán a magyar szövetség elnöksége és az edzői szakma egységesen bizalmat szavazott Kiss Lászlónak.