Az amerikai producerek szerint a Kaliforniai álom a legjobb film

Forrás: AFP

-

Elkezdődött a bemelegítés az Oscar-díj átadására.


A 7 Golden Globe-díjat nyert és 14 Oscar-jelölést kapott Kaliforniai álom című filmet ítélte 2016 legjobb filmjének az amerikai producerek céhe, a PGA. A Kaliforniai álom ezzel nagyot lépett előre afelé, hogy elnyerje a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, mivel az elmúlt 28 évben – amióta a céh odaítéli díjait – 19 alkalommal kapta meg a producerek által legjobbnak választott alkotás az amerikai filmakadémia díját is. A tavalyi év kivétel volt, akkor A nagy dobás című film nyerte el a producereknél a legjobb film díját, a filmakadémia azonban a Spotlight – Egy nyomozás részletei című filmet tartotta a legjobbnak.

A Ryan Gosling és Emma Stone főszereplésével készült musical olyan vetélytársakat előzött meg, mint A régi város, a Holdfény, A számolás joga vagy A fegyvertelen katona.

Az animációs filmek közül a Zootopia – Állati nagy balhé vitte el a pálmát, a dokumentumfilmek között az O.J.: Made in America nyert. A producerek a Netflix Stranger Things című alkotását tartottak 2016 legjobb televíziós drámájának, a legjobb tévésorozatnak a producerek szintén egy O. J. Simpson bűnügyéről készült minisorozatot, az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy-et ítélték, amely tavaly 9 Emmy-díjat zsebelt be. A gyermekprogramok közül a PBS Szezám utca című sorozata lett a nyertes.

A Beverly Hillsben szombat este megrendezett ünnepségen részt vett Robert de Niro, Martin Scorsese, Dustin Hoffman, Casey Affleck, Amy Adams, Justin Timberlake, Jeff Bridges és Nicole Kidman, ez az év első nagy filmes céh által rendezett díjátadója. Vasárnap este a színészek céhe, a SAG, jövő hét végén a rendezők céhe, a DGA hirdeti ki díjait. Az Oscar-díjakat február 26-án adják át Hollywoodban.