Az amerikai nagykövet szerint Pharaon körözött bűnöző

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Colleen Bell szerint semmilyen titkosszolgálati játszma nincs a Pharaon-ügy mögött, s mivel Pharaon bűnöző, bíróság elé kell állítani.


A Ghaith Pharaon személye körül kialakult ellentmondásos kijelentések és megkérdőjelezhető magyarországi kapcsolatai hónapok óta foglalkoztatják a hazai közvéleményt – írja az atv.hu.

Colleen Bell amerikai nagykövet az ATV Szabad Szemmel című műsorában ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy „nincs itt semmiféle játszma”.
Az arab befektetőről tudható, hogy 1991 óta folyamatosan érvényes nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene, mégis tartózkodási engedélyt kaphatott Magyarországon, és közvetett módon ingatlanokat vásárolhatott. Tehette mindezt úgy, hogy – a kormány szerint – személye nem jelentett nemzetbiztonsági kockázatot. A nagykövet nem kívánta kommentálni a magyar hatóságok hozzáállását az ügyhöz.

Szerinte nagyon mély Amerika és Magyarország között a kapcsolat, függetlenül attól, hogy demokrata vagy republikánus kormányzat van hatalmon. Bízik abban, hogy jelentőségteljes és produktív megbeszéléseket folytattak a kormánnyal.

A migrációs válsággal kapcsolatban Colleen Bell elmondta, hogy Magyarország nehéz helyzetben volt, hiszen tarthatatlan lett a helyzet, nem lehetett ilyen mennyiségű embert elbírálni.

A nagykövet azt is elmondta, addig nem búcsúzik, amíg az új adminisztrációnak be nem nyújtja a lemondólevelét. A legtöbb nagykövet befejezi a szolgálatát, mikor megváltozik a kormányzat, de vannak esetek, amikor marad a nagykövet, de még nem tud biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy marad, vagy sem – tette hozzá.