Az amerikai konzulátus dolgozóját körözik a törökök gülenizmus miatt

Fotó: ANADOLU AGENCY / Hayati Akcay

-

Törökországban az amerikai konzulátus újabb munkatársa ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Az első letartóztatás után a hétvégén Washington és Ankara kölcsönösen felfüggesztette a vízumkiadásokat.


A török sajtó szerint a biztonsági szolgálatok újabb konzulátusi dolgozót köröznek. A férfit kihallgatásra idézték be, arról akarják kikérdezni, milyen kapcsolata volt rokonainak a tavalyi puccskísérlettel. Feleségét és lányát őrizetbe vették, és azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állnak a terrorszervezetnek tartott Gülen-mozgalommal. Ankara az USA-ban élő Fethullah Gülen hitszónokot és hálózatát kiáltotta ki a tavaly júliusi puccskísérlet szervezőjeként, és lényegében elkövetőjeként is.

Az isztambuli ügyészség szerint a konzulátusi munkatárs felesége és lánya magas rangú tagjai Gülen hálózatának. "Az amerikai konzulátus munkatársa, N.M.C., a gyanúsítottak férje és édesapja nem bír diplomáciai immunitással, és behívták az ügyészségre vallomást tenni" – közölte az ügyészség.

A török kormány felszólította az USA-t, állítsa helyre a vízumkiadások rendjét törökországi külképviseletein. Hétfőn bekérették a külügyminisztériumba Philip Kosnettet, az USA ankarai nagykövetségének ügyvezetőjét. Washington döntését Ankara igazságtalannak, s a helyzet szükségtelen elmérgesítésének minősítette.

Az USA ankarai nagykövetsége vasárnap jelentette be: a bevándorló vízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot a török állampolgároknak, nem sokkal később Törökország hasonló lépésre szánta el magát. Az amerikaiak azután függesztették fel a vízumkiadást, hogy a törökök őrizetbe vették az amerikai konzulátus munkatársát, Metin Topuzt, mert a gyanú szerint kapcsolatban állt Gülen mozgalmával. Topuzt kémkedéssel és a török kormány és alkotmányos rend megdöntésének kísérletével vádolják, Washington szerint alaptalanul.

Abdülhamit Gül igazságügyi miniszter kiállt Topuz letartóztatása mellett. Azt mondta, Törökországnak joga van bűnvádi eljárás alá vonni egy török állampolgárt Törökországban elkövetett bűncselekményért.

Ankara nem véletlenül szólította fel az USA-t a vízumkiadások rendjének visszaállítására. A Reuters szerint összefüggés vélt a diplomáciai viszály és aközött, hogy a török líra és tőzsderészvények gyengültek az utóbbi napon. Az elmérgesedő török-amerikai diplomáciai vita megijesztette a befektetőket: a líra 3,4 százalékot esett, a BIST 100 isztambuli irányadó tőzsdemutató indexe 4,7 százalékot gyengült, a Turkish Airlines nemzetközi légitársaság részvényei pedig 9 százalékot estek vasárnap óta.

Washington és Ankara konfliktusa az elmúlt időszakban egyre élesebb. Washington eddig nem mutatott hajlandóságot Gülen kiadására, hiába követelte ezt több alkalommal Ankara. Szíriában az amerikaiak olyan kurd fegyvereseket támogatnak, akiket a török kormány terroristának tart, a török hadsereg pedig nem egyszer támadta tüzérséggel állásaikat.