Az amerikai kémek szerint az oroszok bármikor támadhatnak

Fotó: Europress/AFP/Filippo Monteforte / Europress/AFP/Filippo Monteforte

-

Az amerikai hírszerzés szerint kell azzal számolni, hogy az oroszok keleti irányból is benyomulnak Ukrajnába. A hírszerzők mindezt arra alapozzák, hogy az ország keleti határainál állomásozó orosz csapatok folyamatosan élelmiszer- és gyógyszer-ellátmányokat kapnak.


Az orosz csapatok számát az amerikaiak 40 ezer főre, míg az ukrán kormány 88 ezer főre teszi. Az egyértelmű jelek ellenére az amerikai hírszerzés igyekszik nem elhamarkodott konklúziót levonni egy esetleges orosz támadás pontos időpontjáról, írja a Foreign Policy. Annak ellenére ugyanis, hogy az amerikai kormány több milliárd dollárt szentel hírszerzésére évente, mégis műholdaktól származó állóképekre kénytelenek alapozni, hiszen nem rendelkeznek drónoktól származó videófelvételekkel a régióból. Az ukrán határ menti orosz mozgósítás igazán a Krím félsziget februári elfoglalása után gyorsult fel. Az Egyesült Államok attól tart, ez egyfajta dominó effektust indíthat el, és Putyin az orosz kisebbségek védelmét felhasználva indokként bevonulhat Ukrajna keleti régiójába is. Ha Oroszország Ukrajna után más államokat, köztük a NATO-tagország Észtországot is megtámadja, akkor a katonai szervezet is kénytelen lesz beavatkozni a konfliktusba. A helyszínen tartózkodó független források beszámolói megerősítik az amerikai kémek jelentéseit. Csütörtökön például a Voice of America számolt be arról, hogy az orosz hadsereg felállított egy katonai harctéri kórházat Bryansk régióban, az ukrán határtól mindössze húsz kilométerre. Azóta oda folyamatosan érkeznek a harckocsik ellátmánnyal megrakodva, ami szintén arra utal, hogy az oroszok hosszú távra terveznek. A Foreign Policy két amerikai tisztviselőt idéz, akik szerint a CIA anno azt is elmulasztotta megjósolni, hogy az oroszok elfoglalják a Krímet. Sőt, az amerikai hírszerzés biztos volt benne, hogy Oroszországnak esze ágába sincs bevonulni Ukrajna területére. Pedig akkor is már régóta sorakoztak az orosz katonák a félsziget határánál. Az akkori elhamarkodott, rossz jóslás kényszerítette az amerikaiakat arra, hogy újravizsgálják Putyin szándékait Ukrajna elfoglalását illetően.


Barack Obama amerikai elnök eközben a CBS amerikai tévécsatornának adott interjújában arra szólította fel Moszkvát, hogy vonja vissza a fegyveres erőket az orosz-ukrán határ közeléből, és kezdjen tárgyalásokat a feszültség csillapításáról. Obama, aki európai látogatása utolsó állomásán adott interjút, elmondta, az ukrán határ közelében állomásoztatott orosz csapatok jelenléte nem megszokott, és aggodalmát fejezte ki affelől, hogy habár az orosz akció célja talán csak az hogy ráijesszenek Ukrajnára, de előfordulhat, hogy más akció előjele is lehet. Az elnök úgy vélte, hogy a jelek szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő neheztel a Szovjetunió felbomlása miatt, és azt mondta, hogy orosz kollégájának nem kellene visszatérnie a hidegháborúban alkalmazott gyakorlatokhoz. "Lehetséges, hogy Putyin félreérti a Nyugatot, és bizonyosan félreérti az amerikai külpolitikát" - tette hozzá.

Az orosz titkosszolgálat sem habozott válaszolni. Oroszország „növekvő fenyegetettségnek” van kitéve az Egyesült Államok és annak szövetségesei részéről, s „offenzív hírszerzési ellenlépéseket” tett a befolyását gyengíteni próbáló Nyugat ellen - jelentette ki pénteken az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyettes vezetője, írja az MTI. „A Krím és a kelet-ukrajnai régiók lakosságának jogos vágya, hogy együtt lehessen Oroszországgal, hisztériát keltett az Egyesült Államokban és szövetségeseiben” - mondta Alekszandr Malevanij azon a moszkvai rendezvényen, ahol Vlagyimir Putyin elnök előléptetett katonatisztekkel találkozott. Az FSZB terrorellenes szolgálatát vezető Malevanij elmondta, hogy Moszkva „offenzív kémelhárítási és hírszerzési lépéseket” foganatosított, hogy megakadályozza „az Oroszország befolyásának gyengítésére irányuló nyugati erőfeszítéseket a számára kulcsfontosságú régióban”.