Az amerikai elnök is osztja Áder János nézeteit

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN / AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Az amerikai erőművek károsanyag-kibocsátásának 32 százalékos csökkentését rendelte el Obama elnök.


A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a 2005-ös szinttel szembeni 32 százalékos csökkentést irányzott elő 2030-ig az erőművek szén-dioxid-kibocsátásában az amerikai Tiszta Energia-program, amelyet most ismertetett Barack Obama elnök és Gina McCarthy, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) igazgatója.

A Fehér Ház által kiadott közlemény szerint ez 9 százalékkal több, mint amennyi a csökkentés mértékére vonatkozó eredeti javaslatban szerepelt. Obama a program ismertetőjén hangoztatta, hogy nincs nagyobb kihívás az emberiség jövőjével szemben, mint a klímaváltozás, amelyet, ha nem kezelnek helyesen, nem lehet majd megfordítani, és ahhoz nem lehet majd alkalmazkodni.

A magyar államfő, Áder János egy hónappal ezelőtt a Volt Fesztiválon az Élő bolygónk klímavédelmi kampányról tartott közel egyórás előadásában a fiatalokhoz szólva úgy fogalmazott: ha van fél percük a következő fél évszázadra, akkor emeljék fel a hangjukat, és fogalmazzák meg üzeneteiket a decemberi, párizsi klímacsúcs résztvevőinek és döntéshozóinak.

A köztársasági elnök május elején jelentette be, hogy az Élőbolygónk.hu honlapon kampányt indít, csatlakozva Al Gore volt amerikai alelnök nemzetközi kezdeményezéséhez. Al Gore – akit klímavédelmi, környezetvédelmi tevékenységéért Nobel-békedíjjal tüntettek ki – célja az, hogy egymilliárd támogatót szerezzen a párizsi klímacsúcs előtt, ezzel nyomást gyakorolva a csúcson részt vevő állami vezetőkre, hogy ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodásról döntsenek.