Az Alt Cash egyik gépe is megkapta a forgalmazási engedélyt

Fotó: MTI/Marjai János / MTI/Marjai János

-

Megkapta a forgalmazási engedélyt a korábban visszavont engedélyű pénztárgépek egyik forgalmazója, az Alt Cash és annak a Kisker Online elnevezésű gépe. Most már legalább 110 engedélyezett online pénztárgépből választhatnak a kereskedők.


Április végéig - ameddig a visszavont engedélyű gépet rendelők élhettek az 50 ezer forintos állami támogatással - a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi közlése szerint mintegy 85 ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe a kereskedők. Akkor még néhány tízezer online-gép üzembe helyezését várta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Azóta az adóhivatal a próbavásárlással történő ellenőrzések során egyre több esetben állapítja meg, hogy a gazdálkodók már online pénztárgéppel teljesítik bizonylatolási kötelezettségüket. Folyamatosan ellenőrzik azokat az adózókat is, akik azért nem rendeltek online pénztárgépet, mert korábbi nyilatkozatuk szerint megszüntetik pénztárgéphasználatra köteles tevékenységüket, vagy a jövőben minden értékesítésükről kizárólag számlát állítanak ki. Azok, akik nyilatkozatuk ellenére tovább folytatják tevékenységüket, és nem szereznek be online pénztárgépet, mulasztási bírságra számíthatnak csak úgy, mint az az adózó, aki a már átvett és üzembe helyezett online pénztárgépe mellett vagy helyett - visszaélés céljából - továbbra is hagyományos pénztárgépet használ.


Az online pénztárgépeket főszabály szerint legkésőbb január 31-éig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni az 50 ezer forintos állami támogatást. Azon kereskedőknek azonban, akik betartották a géprendelésre vonatkozó határidőket, és a visszavont engedélyű pénztárgépeket forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az az előlegekkel eltűnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek számítanak, a kormány 2014. április 30-ig meghosszabbította az üzembe helyezési határidőt, ami a támogatás feltétele.