Az államtitkárt is meglepte Rogán váratlan bejelentése

-

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt is meglepte, hogy a kormány kedden döntött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Emmibe olvasztásáról, de ezt nem tartja rossz ötletnek. Jövőre lesznek béremelések az egészségügyben, de az államtitkár erről egyelőre semmilyen konkrétumot nem árult el.


Konkrétumokról nem beszélt, és számokat sem mondott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerdán az egészségügyben tervezett béremelésről. Rogán Antal, miniszterelnöki kabinetiroda vezetője kedden késő este az RTL-nek azt mondta: a kormányülésen béremelésekről is született döntés, elsősorban az egészségügyben és a szociális szférában nőnek a fizetések jövőre.

Ónodi-Szűcs Zoltán szerint az angliai, illetve a nyugat-európai bérekhez való felzárkózáshoz 340-350 milliárd forintra lenne szükség. Ennyibe kerülne ugyanis, ha a kormány megduplázná a jelenlegi béreket. A reális cél szerinte inkább a visegrádi országok átlagának elérése lehet.

Az államtitkárság benyújtotta már saját javaslatát az egészségügyben a béremeléshez és a működtetéshez szükséges többletforrásokra, ez jelenleg kormánydöntésre vár. Szeretnék azt is, ha a jelenleg folyó bértárgyalások eredménye is megjelenne majd a költségvetési törvényjavaslatban.

Ónodi-Szűcs Zoltán nem tud arról, hogy döntés született az OEP sorsáról. Rogán Antal ugyanis kedden késő este az RTL-nek azt is mondta: a keddi kormányülésen eldőlt a minisztériumi háttérintézmények sorsa, így az is, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság beolvad az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Rogán Antal azt mondta, hogy a kormány a bürokráciacsökkentéssel milliárdokat spórolna évente.

A beolvadást egyébként sem az államtitkárság, sem maga az OEP nem bánná, derült ki Ónodi-Szűcs Zoltán szavaiból, és ezt mondta kérdésünkre Kiss Zsolt, az OEP megbízott főigazgatója is.

Az egészségügyért felelős államtitkár ugyanakkor először az Emmi saját háttérintézményeire koncentrálna, melyek átalakítása , mint mondta, a tervek szerint még ebben az évben befejeződik. Szerencsés lenne, ha az OEP nem a saját átalakulásával lenne elfoglalva, mondta, mert ez csak lassítaná a folyamatot.

Az egyetlen biztos összeg, ami jövőre is megjelentik többletként az egészségügyben, az az alapellátásra szánt 10 milliárd forint, amelyet már idén is biztosított a költségvetés. Ebből a háziorvosi illetve házi gyermekorvosi praxisokon kívül a fogorvosoknak és a védőnőknek is jut majd, mondta Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.