Az államtitkár visszavágott az István befogadó szavait idézőknek

Fotó: MTI / Veres Nándor

-

Soltész Miklós szerint az első magyar királynak is megvolt a maga kerítése.


Az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós a székelyföldi Hargitafürdőn mondott beszédet vasárnap a helyi Szent István-templom búcsúünnepén. Az ünnepség után a közmédiának elmondta, Szent István király bölcsessége ezer éven át óvta a magyarságot.


Az idegenek befogadása, szeretete és tisztelete nagyon fontos, hiszen akár a tudományban, akár az egyházi életben, akár a különböző mesterségek területén nagyon sokat segítenek az idegenből jött emberek, és ha őket szeretettel, tisztelettel fogadjuk, a rászorultakat segítjük, azzal csak gazdagodik az ország

– magyarázta az államalapító királynak az idegenekre vonatkozó tanítását az államtitkár.


István Imre herceghez szóló intelmeiből az utóbbi időszakban sokat idézték a kormány menekültpolitikáját bírálók azt, hogy "Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő", vélhetően erre is reagálva beszélt erről a politikus.

Soltész azt is mondta ugyanakkor, hogy Szent István meg is védte az országát az idegenektől. Gyepűrendszert épített ki, és a székelyeket is a határok védelmére rendelte. Úgy vélte, ha hosszú távon szeretnénk megőrizni a magyarságot és az országot, nem lehet „nagy tömegekben ráereszteni” az országra az idegen kultúrákat, idegen törekvéseket, mert annak súlyos következményei lennének.

A templombúcsú keretében Soltész Miklós adta át az arany érdemkereszt kitüntetést Györgydeák Lajos nyugalmazott római katolikus papnak, a székelység és a moldvai csángómagyarság megmaradásáért folytatott tevékenysége elismeréseként.